Blic Zena

Ajvar od 200 dinara nije ajvar

Domaći ajvar košta oko 600 dinara, a u prodavnica­ma možete ga naći za 200. Kako je to moguće, objasnila nam je Sara Petrović, tehnolog

- Jelena Vukelić jelena.vukelić@bliczena.rs

Ove godine ajvar je skuplji nego ikada ranije, pa za teglicu domaćeg ajvara morate da izdvojite od 600 do 700 dinara. To i ne treba da čudi, jer je i cena crvene paprike ove godine bila paprena. U Beogradu je kilogram bio od 150 do 180 dinara, a u Leskovcu, kolevci ajvara i paprike, od 80 do 120 dinara, pa Leskovčani kažu da će ove godine umesto ajvara jesti meso zato što im je jeftinije.

S druge strane, u megamarket­ima situacija je potpuno drugačija, pa teglicu ajvara možete da kupite za samo 200 dinara. Kako je to moguće i zašto je to tako, pitali smo Saru Petrović, tehnologa.

– Priča s ajvarom je više ekonomska nego tehnološka. Ili se proizvodi kvalitetno ili jeftino. U prvom slučaju ajvar se pravi samo od paprike, a u drugom sa dodacima koji mu umanjuju cenu – patlidžan, zgušnjivač, pojačivači ukusa...

„Jeftiniji“ajvar je tečniji, ima više vode i obično se pravi od barenih paprika. Ovaj „skuplji“je uvek od pečenih paprika, mnogo je gušći i ukus mu je intenzivni­ji.

Osim sastava i načina pripreme, kaže Sara Petrović, jeftinije je ako se svaki deo proizvodnj­e radi na traci, industrijs­ki, a ne ručno.

– Lako je biti najjeftini­ji. Smanje se svi troškovi i napravi se proizvod koji ima osnovne karakteris­tike. Rekla bih da se ovde zapravo radi o dva proizvoda, jedan je ajvar od paprike, a drugi je proizvod sa paprikom koji nazivamo ajvar jer samo podseća na njega.

Ove godine na snagu je stupio Zakon o deklarisan­ju proizvoda.

– Tek kada svi proizvođač­i budu poštovali zakon i kada on zaživi, znaćemo šta je sastav proizvoda koje kupujemo i tada ćemo moći da uporedimo i odaberemo. Proizvođač­i su u obavezi da obeleže, ali procenti i dodaci nisu uvek jasno obeleženi, tako da se ni sastav jasno ne razaznaje – kaže Sara Petrović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia