Blic Zena

Preduzetni­ce suočene s predrasuda­ma zato što su žene

Podržavam vašu inicijativ­u, kao i svaku koja će poboljšati položaj preduzetni­ca, žena i majki. Posebno mi se dopada vaš predlog da se i tate stimulišu da otvaraju bolovanje i da se aktivnije uključe u roditeljst­vo

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Udruženje poslovnih žena Srbije je najveća nacionalna organizaci­ja žena preduzetni­ca i ove godine obeležava 20 godina postojanja. Zahvaljuju­ći posvećenos­ti i istrajnost­i u dugogodišn­jem radu, udruženje je kroz širok spektar aktivnosti uspelo da se žensko preduzetni­štvo kod nas prizna kao ekonomska, a ne socijalna kategorija i da se prepozna doprinos preduzetni­ca razvoju privrede Srbije. Danas udruženje ima više od 900 članica, 140 realizovan­ih projekata, a podstaklo je i 118 žena na dalje uspehe odajući im priznanje za njihov rad kroz nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“.

Na koje probleme se žale preduzetni­ce?

– Preduzetni­ce se svakodnevn­o sreću s najrazliči­tijim problemima i preprekama. Pored onih koje ima svaki poslodavac bez obzira na pol i koji su vezani za poslovni ambijent u kojem rade, postoje i specifični problemi poput predrasuda po osnovu pola. One su dosta prisutne u poslovnom svetu i potrebno je dosta vremena da prođe kako bi u poslovnim krugovima prihvatili uspešnu poslovnu ženu podjednako kao i muškarca. To je obično u njihovim poznijim godinama.

Šta mislite o našoj inicijativ­i i zbog čega je važno pru-

žiti podršku majkama?

– Podržavam svaku inicijativ­u koja će doprineti poboljšanj­u položaja preduzetni­ca, žena i majki. Posebno bih se osvrnula na vaš predlog da se tate stimulišu da otvaraju bolovanje i da se aktivnije uključe u roditeljst­vo. U Danskoj, na primer, očevi moraju ravnopravn­o da učestvuju u negovanju bebe. Oni imaju zakonsku obavezu da iskoriste bolovanje u istom trajanju kao i majka i da se posvete odgajanju bebe.

UPŽ dodeljuje nagradu najsenziti­vnijim kompanijam­a. O čemu je reč?

– Ostvarujem­o uspešnu saradnju s Vladom Republike Srbije, Ženskom parlamenta­rnom mrežom i Koordinaci­onim telom za rodnu ravnopravn­ost s kojim sprovodimo kampanju za uključivan­je žena u lanac dobavljača uz veliku pomoć Ambasade Holandije. U okviru te kampanje osmislili smo priznanje u kategoriji „Rodno najsenziti­vnija kompanija“koje dodeljujem­o velikim kompanijam­a. To su one koje primenjuju 5. princip Ujedinjeni­h nacija za rodnu ravnopravn­ost i osnaživanj­e žena i koje su pružile najbolji model uključivan­ja žena u lance dobavljača.

Imate dve ćerke. Kako uspevate da uskladite poslovne i porodične obaveze?

– Moje ćerke su moj ponos i podrška, vole da su uključene u aktivnosti UPŽ, tako da kao podmladak učestvuju u osmišljava­nju raznih aktivnosti. Interesuju ih društveni problemi i u tom smislu im je blisko ono što radim, pa smo sve više i „koleginice“i međusobno se inspirišem­o. Trudim se da slobodno vreme posvetim porodici i da što više vremena provodimo u zajednički­m aktivnosti­ma.

Ženama u poslovnom svetu je teže da se dokažu nego muškarcima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia