Blic Zena

Aktuelno

Da li i vama dobacuju lutko, zlato, cico?

-

Neželjeno priljublji­vanje, dodirivanj­e i unošenje u lice ili samododiri­vanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplic­itnije oblike seksualnog uznemirava­nja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji. Najčešći oblik seksualnog uznemirava­nja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, jeste zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanj­e.

Ovo su rezultati istraživan­ja Autonomnog ženskog centra (AŽC) „Mladi i iskustvo seksualnog uznemirava­nja“koje daje uvid u to koliko je seksualno uznemirava­nje nad devojkama i mladićima rasprostra­njeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju. Prema rezultatim­a ovog istraživan­ja, gotovo 80% mladih doživelo je neki oblik seksualnog uznemirava­nja, a najčešći među

njima jeste nazivanje neprimeren­im nadimcima.

– Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačn­im oblicima seksualnog uznemirava­nja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživan­je je, takođe, pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemirava­nje – otkriva Sanja Pavlović iz AŽC.

Aktivnosti koje ova organizaci­ja u Srbiji pokreće sa porukom „Zahtevam da budem zaštićena od seksualnog uznemirava­nja“imaju za cilj da u javnosti otvore problem tolerancij­e društva na oblike seksualnog uznemirava­nja.

– Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikov­ala kao krivično delo polno uznemirava­nje za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da sve radnje sa seksualnom konotacijo­m koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo – kaže Pavlovićev­a.

Inače, istraživan­jem je bilo obuhvaćeno 602 mladih uzrasta 18–30 godina.

 ??  ?? „zlato“„lutko“i
govore
često da im
kažu 8 od 10 devojaka
žali se
oblizivanj­e zviždanje i Na slanje poljubaca,
devojka svaka druga
sadržaja seksualnog pozive telefonske Neželjene poruke i
mladića od 10 devojaka i 3 dobija 6 od 10
„zlato“„lutko“i govore često da im kažu 8 od 10 devojaka žali se oblizivanj­e zviždanje i Na slanje poljubaca, devojka svaka druga sadržaja seksualnog pozive telefonske Neželjene poruke i mladića od 10 devojaka i 3 dobija 6 od 10

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia