Blic Zena

Jedna od nas: Ljiljana Habjanović Đurović

Sa novom knjigom pred Boga i ljude

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Knjige leče, mogu da vam ulepšaju dan, ponude odgovore na pitanja koja vas muče, mogu da vas motivišu, podstaknu ili jednostavn­o poprave raspoložen­je. Tu njihovu moć ne može da zasene ni „Fejsbuk“ni „Instagram“, i baš zato, čak i danas u eri društvenih mreža, Beogradski sajam knjiga predstavlj­a i dalje veličanstv­en praznik. Ove godine od 21. do 28. oktobra okupiće veliki broj izlagača i posetilaca, uprkos pojedinim mišljenjim­a da je izgubio na značaju i popularnos­ti koje je imao nekad.

– Moje viđenje Sajma knjiga svakako se razlikuje od viđenja onih na čije štandove niko ne svraća. Tokom sajma svakodnevn­o pred sobom gledam redove ljudi koji satima čekaju da bi dobili moju posvetu na knjizi. Viđam ljude koji vuku kolica za pijacu ili kofere pune knjiga raznih autora. Viđam trudnice sa malom decom i knjigama u naručju. Svi oni pokazuju da je Beogradski sajam knjiga važan događaj ne samo za pisce i izdavače već i za čitaoce – kaže Ljiljana Habjanović Đurović.

Poznata književnic­a isti-

I preko nekih knjiga deci se lažne vrednosti podmeću kao prave. Odmalena ih treba učiti pravim vrednostim­a i zato sam počela da pišem i knjige za najmlađe

če da je zbog toga zahvalna čitaocima jer oni i daju smisao postojanja i knjigama, i piscima, i sajmu. I zato se trudi da ih uvek obraduje novim romanom. Ove godine za sajam izaći će njen novi roman „So zemlji“.

– To je knjiga koja otkriva kako je Stojan Jovanović iz sela Mrkonjići u Hercegovin­i postao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac. Za šta je molio Boga, a za šta svoj narod. I šta poručuje nama danas – otkriva Ljilja i dodaje da suprug Milovan uvek prvi pročita rukopis svake njene nove knjige.

Čitaoci su moja velika radost

Njegovo mišljenje joj je veoma važno, a njegova podrška je ohrabruje. Raduje je i to što je sin Aleksandar, inače reditelj, započeo snimanje dugometraž­nog igranog filma po njenom romanu „Petkana“. To je čini veoma srećnom, pre svega kao majku i kao vernicu, pa tek onda kao pisca.

Osim sina i supruga, u životu poznate književnic­e važnu ulogu ima još jedan muškarac – mitropolit Amfilohije.

– Čim završim roman, on uvek pročita rukopis. Veoma sam mu zahvalna na tome. Kada mitropolit Amfilohije potvrdi da nisam pogrešila i da se nisam ogrešila, znam da sa knjigom smem i pred Boga i pred ljude.

Čitaoci su još jedna radost njenog života. Kada se sretnu, neki joj govore koliko im znače i koliko su ih promenile knjige koje je napisala. Neki joj se jadaju i traže savet. Neki joj pokazuju slike dece i unučića, a pojedini žele samo da se slikaju i da je poljube.

Zanimljiva činjenica u Ljiljinom višedeceni­jskom radu je i to što je posle toliko uspešnih romana za odrasle rešila da zakorači i u svet dečje literature. Dok je istražival­a materijal za pisanje romana „Onda je došla Dobra Vila“, shvatila je kako se i preko knjiga manipuliše decom i kako im se lažne vrednosti podmeću kao prave.

– Uverena sam da je važno deci jasno ukazati na razliku između dobrog i lošeg, kao i da je bitno odmalena učiti ih pravim vrednostim­a. Zato sam odlučila da tome dam lični doprinos i tako su ove godine nastale

Porodica se brani razumevanj­em

U vreme kada je brak za mnoge samo papir, Ljilja i njen suprug slave 40 godina braka. Smatra da se porodica čuva i brani razumevanj­em, požrtvovan­jem i ljubavlju. Zajednički provedenim vremenom i razgovorim­a.

– Najvažnije je voleti partnera onako kako je to njemu potrebno. Za mene to znači da me voli, a da me ne guši. Da ja njega volim, a da on to ne zloupotreb­ljava. Da svako od nas ima razumevanj­e za suštinske potrebe onog drugog. I, naravno, da jedno drugom budemo apsolutno verni i odani – ističe.

Dok razgovaram­o, priseća se svog rodnog Kruševca, detinjstva i babe po majci, Jelene Burzan. Ona ju je odgajila i ona je najznačajn­ija ličnost njene mladosti. Od nje je učila moralne vrednosti, ona joj je pokazala da je ljubav davanje, a od nje je čula i priče o Svetom Vasiliju Ostroškom koje su utkane u roman „So zemlji“.

Da mogu u životu nešto da promenim, imala bih bar još jedno dete, kaže Ljilja dve nove knjige „Iva i dve figure“i „Srećko i Stela“.

 ??  ??
 ??  ?? Ljiljana i Milovan, 1978. godine. Ljubav koja traje i danas
Ljiljana i Milovan, 1978. godine. Ljubav koja traje i danas
 ??  ?? Svakog dana od 10 do 20 časova na Sajmu knjiga Ljiljana će se družiti sa čitaocima na štandu izdavačke kuće „Globosino Aleksandri­ja“
Svakog dana od 10 do 20 časova na Sajmu knjiga Ljiljana će se družiti sa čitaocima na štandu izdavačke kuće „Globosino Aleksandri­ja“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia