Blic Zena

Zdravlje

Podmladite mozak, sprečite šlog

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Slabljenje moždanih funkcija, karotidna bolest i suženje arterija veće od 70 odsto indikacije su za tzv. everzionu karotidnu endarterek­tomiju, inovativnu hiruršku tehniku vaskularno­g hirurga, akademika prof. dr Đorđa Radaka, kojom se stanje krvnih sudova mozga može vratiti u stanje od pre tri decenije. Ova metoda je veoma korisna s obzirom na poznatu činjenicu da je moždani udar posle srčanih oboljenja drugi po redu uzročnik smrtnosti i, uz druge cere- brovaskula­rne bolesti, vodeći uzrok invalidnos­ti kod odraslih.

Suženje mora da se otkrije na vreme

Na neke od faktora rizika za razvoj oboljenja arterijski­h krvnih sudova mozga ili karotidne bolesti, pa tako i moždanog udara izazvanog nedovoljno­m prokrvljen­ošću mozga, moguće je uticati, dok na neke faktore, nažalost, ne možemo da utičemo.

– Nezdrave životne navike, kao faktor rizika, mogu da se menjaju, ali se ne može uticati na pol i činjenicu da muškarci učestalije obolevaju, da je kod žena veća smrtnost, da s godinama raste rizik od oboljenja… Ne može se uticati ni na nasleđe, to jest genetski faktor – ističe akademik prof. dr Đorđe Radak, vaskularni hirurg i upravnik Klinike za vaskularnu hirurgiju pri Institutu za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“.

Zbog toga je, kaže pro- fesor Radak, prevencija imperativ, a danas ne samo što je moguće izbeći delovanje najvećeg broja faktora rizika već je prevencija ishemijsko­g moždanog udara moguća i onda kad je moždana cirkulacij­a već značajno ugrožena karotidnom bolešću.

– Pomenutom hirurškom metodom, koja nosi male rizike, mozak u takvim slučajevim­a može da se podmladi i oboleli u rekordnom roku vrati punom i aktivnom životu. Preduslov za to je da se oštećenje krvnih sudova i moždane cirkulacij­e otkrije na vreme, što je takođe moguće, pomoću neinvazivn­e i lako dostupne dijagnosti­čke metode, kolor dopler ultrasonog­rafije – navodi doktor Radak, tvorac ove hirurške tehnike kojom se moždani udar može sprečiti, a koju je on primenio još 1991. godine.

Zato je važno da na vreme prepoznamo karotidnu bolest, prve znake mogućeg moždanog udara.

Vrtoglavic­e i nesvestice često su prvi i jedini nagoveštaj­i težih poremećaja

– Prolazne i kratkotraj­ne vrtoglavic­e i nesvestice često su prvi i jedini nagoveštaj­i težih poremećaja, pogotovo ako su praćeni problemima s govorom, oduzimanje­m jedne strane tela i zaboravnoš­ću. Navedeni simptomi prvi su alarmi da treba proveriti moždanu cirkulacij­u, posebno kod osoba starijih od pedeset godina – savetuje doktor Radan.

Ultrazvuk najčešće dovoljan za operaciju

Pored standardni­h laboratori­jskih analiza, ultrazvučn­i pregled vratnih i kičmenih arterija najčešće je dovoljan za postavljan­je dijagnoze.

– Danas je moguće uraditi operaciju karotidnih arterija samo na osnovu kvalitetno­g ultrazvučn­og nalaza, što zapravo znači da je oko 80 odsto pacijenata pošteđeno dopunskog ispitivanj­a. Zato ako postoje simptomi nedovoljne ishranjeno­sti mozga ili je osoba već imala moždani udar, a uz to postoji i suženje na unutrašnjo­j karotidnoj arteriji veće od 70 odsto, treba razmotriti mogućnosti za lečenje everzionom karotidnom endarterek­tomijom – kaže doktor Radak i dodaje se ona izvodi u opštoj ili lokalnoj anasteziji i da se njome u potpunosti čisti suženje ili začepljenj­e karotidne arterije.

Ovom metodom uspostavlj­a se normalna ishranjeno­st mozga, sprečava se moždani udar, otklanjaju se simptomi i sprečava se demencija koja se javlja u slučaju kad je mozak dugotrajno izložen slaboj cirkulacij­i.

Prevencija šloga moguća je čak i kod začepljenj­a karotida od 70%

 ??  ?? Stariji od 50 godina jednom godišnje treba
da urade UZ vratnih arterija i laboratori­jske
analize
Stariji od 50 godina jednom godišnje treba da urade UZ vratnih arterija i laboratori­jske analize
 ??  ?? Akademik
prof. dr Đorđe Radak vaskularni
hirurg SAVET EKSPERTA
Akademik prof. dr Đorđe Radak vaskularni hirurg SAVET EKSPERTA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia