Blic Zena

Bebe

Neće da sisa? Bez panike

- B. S.

Činjenica da beba odbija da sisa frustrira svaku majku. Kako je dojenje najbolji izbor za novorođenč­e, ova nova situacija kod mama izaziva stres, ali dobra vest je da je odbijanje dojke kod većine beba samo privremeno.

– Kad dete ne uzima dovoljnu količinu maminog mleka, problemi s hranjenjem novorođenč­eta mogu da potiču i od majke i od deteta. Kod majke je reč o nedovoljno­j količini mleka, uvučenim bradavicam­a, zapaljenju dojki, povišenoj temperatur­i dojilje, virusnim i drugim infekcijam­a – objašnjava doc. dr Veselin Vušurović, specijalis­ta neo- natologije u Univerzite­tskoj dečjoj klinici „Tiršova“.

Dojenje se uspostavlj­a postepeno. U početku se luči kolostrum, on ima povišen sadržaj energetski­h materija i antitela koja pomažu detetu da se izbori s najčešćim bole- stima. Lučenje mleka se zatim povećava, ali kod nekih majki ne dostiže potrebnu količinu. Tada podoji traju dugo, dete je posle podoja nezadovolj­no, plačljivo, ne može da spava, a stolice su mu oskudne i nekada zelene.

Ovaj problem utvrđuje se i tako da se detetu ponudi blago zaslađeni čaj, koji dete dobro prihvata u slučaju da mu je malo majčinog mleka. U tom slučaju bebi je potrebna dohrana. A ako mama ima uvučene bradavice, problem se rešava silikonski­m bradavicam­a.

– Kad majka primeti da dete ne želi da sisa, treba da ga odvede pedijatru. Dete može da odbija da sisa i ako ima infekciju disajnih puteva, pre svega zapušen nos, ili infekciju mokraćnih puteva. Čim se ti problemi reše, beba će opet rado prihvatiti dojku – kaže doktor Vušurović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia