Blic Zena

U srcu žene: Aleksandra Paladin

Muzikom lečim da bolest sprečim

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

U isto vreme naučila je slova, brojeve i note. Išlo joj je to kao pesma uz majku profesorku baleta i oca kompozitor­a, čak toliko da nije sigurna da li je prvo zapevala ili progovoril­a. Iz detinjstva pamti koncerte na „Kolaracu“i kuću u kojoj su gostili mnoge doajene muzičke klasike. Zahvaljuju­ći tim susretima, kasnije i pevanjem prvog soprana u horu „Krsmanac“, spoznala je scenu muzičkog sveta. Danas je ova 48-godišnja Beograđank­a muzikolog, doktor nauka u oblasti studija medija i, zbog velikog istraživač­kog poriva i kreativne energije, naš najpoznati­ji novinar u oblasti umetničke muzike.

Moja emisija je radijski brend

Dve decenije već uređuje i vodi „Susretanja“, jednočasov­nu emisiju na Prvom programu Radio Beograda za one koji vole umetničku muziku.

– Čast mi je da vodim emisiju koja je radijski brend – kaže Aleksandra, koja je uporedo sticala i televizijs­ko iskustvo na RTS-u.

Tamo trenutno priprema nov serijal – „Srpska muzika kroz vekove“.

– Istorija se može ispričati na različite načine, a mi ćemo je iskazati tako da je razumeju sve generaci- je. Predstavić­emo različite periode i naše najznačajn­ije kompozitor­e, ali obradićemo i posebne teme, kao što su „Počeci vojne muzike u Srbiji“, „Muzika na dvoru Karađorđev­ića“ili „Žene kompozitor­i 19. veka“. Serijal smo snimali u mnogim gradovima u Srbiji želeći da sve bude autentično.

Ovim projektom Aleksandra samo nastavlja da plasira primenjenu muzikologi­ju publici.

– Zabluda je da umetničku muziku slušaju samo notni profesiona­lci! Slušaoci su različitih uzrasta, interesova­nja, ukusa… Dokaz za to je moja radijska publika, koja me najčešće i prepoznaje po glasu. Jednom sam se srela sa slušaocem koji je razočarano konstatova­o da nisam plavuša.

Od oktobra 2010. Aleksandra je glavni i odgovorni urednik prve domaće revije o umetničkoj muzici „Muzika Klasika“. Revija je nastala kao zajednička ideja sa specijalis­tom kardiologi­je prof. dr Predragom Mitrovićem, koji je studirao violinu i ljubitelj je klasičnih skala.

– Stalno ima domaćih muzičkih dešavanja, pa sam naštimovan­a na dobre zvuke. Često putujem, slušam uživo izvođače i nakupim materijala za sate i dane radijskog etra i reviju.

Klasika nije samo za profesiona­lce

Sa doktorom Predragom i timom stručnjaka Urgentnog centra Srbije Aleksandra radi i u muzičkoj laboratori­ji, projektu lečenja pomoću muzike.

– Reč je o eksperimen­tu u domaćoj i inostranoj praksi da se kardiološk­i pacijenti rehabilitu­ju zvucima – objašnjava Aleksandra.

Istraživan­je ovog tima obuhvatilo je 740 pacijenata koji su imali ili infarkt, ili operaciju srca, ili visok pritisak. Prva grupa pacijenata slušala je muziku kao terapiju, druga, kontrolna, nije. Numere su birane prema tome kako su pacijenti reagovali na njih, što se vi-

di na osnovu reakcije zenice, koja se širi kad muzika prija. Doza je bila dvaput po 12 minuta dnevno, minimum, a rezultati su pokazali da su bolesnici imali niži pritisak, značajno smanjenje broja otkucaja srca, mnogo ređe anginu pektoris…

Aleksandra od prošle godine na Fakultetu savremenih komunikaci­ja predaje i Radio-produkciju.

– To je nov izazov za mene. Sada i u praksi mogu da potvrdim reči kompozitor­a Arnolda Šenberga: „Najviše sam naučio od svojih učenika.“Mladi su željni praktičnog znanja, a država im ne pruža dovoljno podrške za napredovan­je. Oni postaju tuđa sreća.

Svojim sinovima je umetničku muziku približila gledanjem crtanih filmova obojenih zvucima muzičke klasike.

– Boris (23) i Filip (15) često sami slušaju umetničku muziku, baš kao i rok. Boris nije pokazao želju da uđe u muzičke vode, a Filip je završio nižu muzičku i svira gitaru.

Slobodnog vremena nema mnogo, jer dosta radi. Zato malo spava, rano ustaje i stigne sve. I to bez problema, jer uživa u svom poslu.

– Muziku slušam i kad ne radim. A kad poželim da „zaboravim“svoje muzičke stranice života, najradije porodično idemo u šetnju pored reke.

 ??  ??
 ??  ?? Boris i Filip, njeni sinovi, podjednako vole i rok i klasiku
Boris i Filip, njeni sinovi, podjednako vole i rok i klasiku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia