Blic Zena

Reportaža

Mala Đula, velika uživancija

- Ljiljana Perović ljiljana.perovic@bliczena.rs

Đula je dovoljno blizu pa je zapravo idealna lokacija za vikend-izlet, što sam iskoristil­a kao argument da nagovorim nekoliko prijatelja da krenu sa mnom. Posle 350 kilometara od Beograda, moj prvi utisak je veoma miran gradić ušuškan u parkove. Grle ga venci reka, kanala i jezera, tako da je Đulu moguće obići i čamcima. Fontane su gotovo na svakom koraku, cveće miriše na sve strane, a svi voze bicikle.

Posetite Almaši

Smestili smo se u hotelu „Erkel“, koji ima idealnu poziciju, a naziv je dobio po slavnom kompozitor­u Ferencu Erkelu, tvorcu mađarske himne, koji je rođen u Đuli. U bademantil­ima smo mogli da idemo do kupališnog kompleksa povezanog sa hotelom toplim hodnicima. Banja „Varfurdo“je grandiozni kompleks sa brojnim bazenima (sa vodenim masažama i atrakcijam­a), brzim rekama i mnoštvom tobogana. Posebno su interesant­ni bazeni sa vodom tamne boje specifično­g mirisa. U pitanju je lekovita alkalno-hidrogenka­rbonatsko-hloridna termalna voda, sjajna za mnoge tegobe i stanja.

Za toplu preporuku je dvorac Almaši, danas muzej, koji prikazuje život nekadašnji­h grofova.

I palinke i praline

Prekoputa hotela nalazi se jedina neoštećena ciglana-tvrđava Srednje Evrope, tvrđava Đula. Videli smo sobu turskog sandžakbeg­a, odmah do sobe mađarskog velmože, i dobili potkovicu za sreću koju nam je na licu mesta iskovao stari kovač. Poseta Mađarskoj ne bi bila prava da nismo obišli Manufaktur­u palinke, gde nam je veseli domaćin ispričao kako ga je jedan Srbin zarazio ljubavlju prema pravljenju ove rakije. Tu smo u veselom društvu isprobali različite vrste palinki, uz obaveznu mađarsku kobasicu.

Na kraju toplo preporučuj­em posetu „Stogodišnj­oj poslastiča­rnici“, koja radi još od 1840. Pored divnih kolača i pralina (nisam mogla da se opredelim koju ću pre da probam), interesant­na je i činjenica da je jedan deo poslastiča­rnice u stvari muzej. Tu možete videti kako se nekad čuvao sladoled, stare modle i oklagije, kao i strogo čuvane recepte.

Na 350 kilometara od Beograda nalazi se ovaj mali grad koji mami svojim bogatim sadržajem i mlade i starije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia