Blic Zena

LJUBAVNICA, SREĆNICA ILI NESREĆNICA?

Izgleda zavodljivo, uvek je nasmejana i bez prohteva. Međutim, iza te slike najčešće se krije nesrećna i nezadovolj­na žena koja samo pokušava da uradi sve da dobije ono što misli da će je usrećiti

- SAVET EKSPERTA Željka Kurjački psiholog

Izgledaju zavodljivo, uvek su nasmejane i bez prohteva. Međutim, iza te slike najčešće se krije nesrećna i nezadovolj­na žena koja samo pokušava da uradi sve da dobije ono što misli da će je usrećiti

Ona je zanosna, doterana, nasmejana... Njega uvek dočekuje u čipkastom donjem vešu i svilenom ogrtaču, namirisana skupim parfemom. Nikada se ne ljuti, ne pravi scene, puna je razumevanj­a za njega, on joj je uvek na prvom mestu... Recimo da ovako zamišljamo ljubavnicu. A da li su one takve, kako one zapravo izgledaju i ko su te „omražene“žene, pitali smo Željku Kurjački, psihologa.

– Mnoge žene koje su, najčešće ne svojom voljom, u poziciji ljubavnice trude se da izgledaju zavodljivo, da budu dobro raspoložen­e i bez prohteva. Međutim, iza te slike najčešće se krije nesrećna i nezadovolj­na žena koja samo pokušava da uradi sve da dobije ono što misli da će je učiniti srećnom. Ona se nada, biva izneverena mnogo puta, uslovljava, postavlja ultimatume od kojih naposletku odustaje i ostaje povređena – kaže naša sagovornic­a.

Istinska ljubav ili ne

I ona je uvek kriva za sve... za raspad porodice, brak, nesreću... Ali da li je krivica samo njena?

– Kao i žena, i muškarac u toj vezi takođe pati, iako je naizgled on taj koji odlučuje da ne uradi ništa i ostaje da sedi na dve stolice. Jasno je da niko ko je srećan u braku neće ulaziti u vanbračne veze. Ali to ne znači da je nužno žena ta koja je kriva što je muškarac nesrećan u braku i što traži svoju sreću „sa strane“. Svi mi težimo sreći, želimo istinsku ljubav, kaže, ali mnogi od nas imaju pogrešna verovanja o ljubavi.

– Ako, na primer, negde u sebi verujemo da nismo vredni ljubavi, tada ćemo i najskladni­ji brak sumnjičiti i na kraju u njemu biti nesrećni i tražiti u nekoj drugoj, novoj ženi nadu u srećnu ljubav.

Zašto žene uopšte pristaju da budu ljubavnice i uvek na drugom mestu u muškarčevo­m životu?

– Većina žena koje završe u toj situaciji nikada nisu želele da se u njoj nađu, ali u njoj ostaju jer gaje nadu da će se to promeniti. Muškarac im obećava da hoće, a najčešće i sam veruje u to. Na kraju krajeva, teško je odreći se nečega u šta smo uložili mnogo vremena i energije jer tada ne odustajemo samo od nade koju smo polagali u budućnost nego i od prošlosti – kaže Željka Kurjački.

Zbog odluke da bude ljubavnica, i ona trpi ozbiljne posledice.

– Posledice su osećanje stida, neiskrenos­ti, nisko samopouzda­nje – kaže naša sagovornic­a.

Praksa pokazuje da muškarci skoro nikada ne ostvaljaju ženu zbog ljubavnice. Zašto je to tako?

– Ponekad zbog sebičnosti i nedostatka saosećanja neki muškarci ostaju da sede „na dve stolice“jer im tako najviše odgovara. Istrpeti „zvocanja“i jedne i druge strane mala je cena koju

Muškarci ostaju da sede „na dve stolice“jer im tako odgovara

Neke žene biraju da budu ljubavnice jer ne žele stalnu vezu

plaćaju za sopstveno zadovoljst­vo. Međutim, najčešće nisu u pitanju ljudi bez empatije, nego bez hrabrosti da iniciraju i naprave sami neki korak. Oni pasivno čekaju da se stvari same nekako reše. Ne žele da prihvate odgovornos­t i neprijatno­st donošenja odluke. Ne žele da povrede nikoga, pa završe povređujuć­i sve, i sebe same.

Biti drugi je odluka

Šta muškarci zapravo traže u ljubavnica­ma?

– Ponekad je samo seks. Ponekad osećanje moći. A najčešće je nada, detinje osećanje radosti, intimnost i osećanje pripadanja. Sve ono što tražimo u bliskim odnosima. Problem nastaje kada takva osećanja ne uspevamo da dobijemo u odnosu u kojem smo zvanično, bez obzira na to da li je to našom krivicom ili krivicom partnera.

Žene sve češće biraju da budu ljubavnice baš zato što im to odgovara. Ne žele stalnu vezu, a ovako dobiju ono što žele i kada žele.

– Iskreno ne verujem da nekome zaista odgovara da ima takav tobože blizak odnos. Napravljen­i smo da težimo ka bliskosti sa drugim čovekom. Ali mnogi naizgled idealni odnosi, gde niko nikoga ne vara, u stvari su puni jeda i gorčine. Tako na kraju biva da je i ostajanje u ulozi ljubavnice, dokle god je žena iskrena prema sebi, ali zaista iskrena da ne želi ništa više, na neki način u redu. Nije u redu to što time učestvuje u ranjavanju druge žene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia