Blic Zena

Kosti vas bole? Utoplite se i šetajte

Nemojte se čuditi ako vas je poslednjih dana stegla reuma. Niske temperatur­e i visoka vlažnost dokazano pojačavaju bol, ali srećom postoje načini koji mogu i da ga umanje

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Osobama sa reumom preporučuj­u se crni luk, maslinovo ulje, ljuta papričica, zeleni čaj, kao i čaj i kupke od rastavića jer smanjuju bolove

Otkako su stigli jesen i hladniji dani, kostobolja vam ne da mira? Boluckaju vas ruke, škripi vam u kolenima, a krsta sevaju? Ništa čudno. Promene atmosfersk­og pritiska, vlažnosti vazduha i niske temperatur­e utiču na receptore za bol i reumatska stanja se pogoršavaj­u, a bol pojačava.

Srećom, postoje neke metode koje mogu da pomognu osobama s reumatskim bolestima i bolestima koštano-mišićnog sistema da što bezbolnije prebrode period s niskim temperatur­ama.

– Hladnoća evidentno pojačava bolove u većim degenerati­vno izmenjenim zglobovima koji su zahvaćeni artrozom kao što su kolena, laktovi, kukovi... Zato bi ovi pacijenti trebalo da, koliko je to moguće, izbegavaju izlaganje hladnoći, a ako je to nemoguće, savetuje im se utopljavan­je vunenom odećom. Naročito je važno utopliti predeo iznad skočnih zglobova, jer tu se nalaze ćelije za prehladu. Takođe, na hladnoći se pojačava bol u vratnoj kičmi, a naročito u krstima, pa i ove delove tela treba utopljavat­i – savetuje prim. dr Mirjana Lapčević, predsednic­a Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti, koja i sama boluje od reumatoidn­og artritisa.

Pacijentim­a s ovim zdravstven­im problemima doktorka ne preporučuj­e mirovanje, već umerenu fizičku aktivnost.

– Bol se smanjuje tokom individual­no osmišljeno­g vežbanja koje povećava lokalnu temperatur­u, a sprovodi se na predlog fizijatra i uz vežbe sa fizioterap­eutom. Naučene vežbe pacijenti treba svakodnevn­o da ponavljaju i kod kuće. Nakon vežbanja korisno je da se istuširaju i da na bolna mesta namažu nesteroidn­e antiinflam­atorne kreme ili gelove, dok se grejanje toplim predmetima i električni­m jastučićim­a ne preporučuj­e – kaže doktorka Lapčević.

 ??  ?? U Srbiji ima oko 1,7 miliona obolelih od reumatskih bolesti i bolesti koštano-mišićnog sistema
U Srbiji ima oko 1,7 miliona obolelih od reumatskih bolesti i bolesti koštano-mišićnog sistema
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia