Blic Zena

Podstičemo natalitet na naš način

Višeslava i Milomir Mijailović, vlasnici pekare „Ekilirp“u Zemunu, trudnicama za jedan dinar nude pitu od krompira, a svakom zaposlenom, kad dobije dete, daju 100.000 dinara

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Mijailović­i su 18 godina pokušavali da dobiju dete. Posle duge borbe za potomstvo i pet vantelesni­h oplodnji dobili su sina Srećka, koji danas ima četiri godine. Da bi postali roditelji, prešli su dug put i brojne prepreke, pa su zato odlučili da daju svoj doprinos natalitetu.

Zbog čega ste odlučili da trudnicama u vašoj pekari nudite pitu od krompira za dinar?

– Suprug i ja na to smo se odlučili kad sam ostala trudna, tako da ta akcija traje još od 2014. godine. Ideja je potekla zbog toga što se naša pekara nalazi blizu doma zdravlja i ispred nje prolazi mnogo trudnica. Ali da budem iskrena, kad trudnice uđu u pekaru, bude im neprijatno kad im kažemo da je pita za njih dinar, pa hoće da plate, što naravno ne dolazi u obzir.

Je li tačno i da svakom zaposlenom dajete 100.000 dinara kad dobije dete?

– To pravilo uveli smo ove godine, a u želji da i mi damo svoj doprinos i podstaknem­o ljude na rađanje dece. Trenutno imamo sedam zaposlenih, a želimo da zaposlimo još jednu radnicu.

Ljudi su skloni mišljenju kako je privatnici­ma lako i da žive u luksuzu. Je li zaista tako?

– Naravno da nije. Mi živimo kao podstanari u vešernici, plus još uvek otplaćujem­o kredite koje smo uzimali za vantelesne oplodnje. Ali mislim da svako treba da pomogne koliko može jer lepo je kad obradujete druge. Tako smo suprug i ja, na primer, za Srećkov prvi rođendan svim bebama koje su se rodile u zemunskoj bolnici tog dana podelili vaučere od 5.000 dinara, a mamama našu ivanjičku krompirušu.

 ?? Milomir ?? Nama niko nije pomogao kada smo
se 18 godina borili za Srećka i zato smo rešili da damo svoj doprinos natalitetu,
kažu Višeslava i
Milomir Nama niko nije pomogao kada smo se 18 godina borili za Srećka i zato smo rešili da damo svoj doprinos natalitetu, kažu Višeslava i
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia