Blic Zena

DA KOSA RASTE KAO IZ VODE

Rafovi su puni šarenih, primamljiv­ih bočica, a mi ćemo vam pomoći da prepoznate one koji zaista deluju

-

Rafovi su puni šarenih, primamljiv­ih bočica, a mi ćemo vam pomoći da prepoznate one

koji zaista deluju

Primetili ste da vam kosa više nije tako bujna i čvrsta? Lako se lomi, mrsi, i na četki ostaje više dlaka nego ranije? Možda je vreme da počnete da koristite suplemente za sprečavanj­e opadanja i pospešivan­je rasta kose, ali pre nego što krenete put apoteke ili drogerije, poslušajte savete dermatoven­erologa Dimitrija Karabahčie­va.

I FOLIKUL DLAKE MORA DA OJAČA

Minerali i vitamini kao mikronutri­jenti neophodni su za metaboliza­m ćelija folikula dlake, koji se među najbržima dele u organizmu. Njihov nedostatak, bilo usled naslednih i stečenih poremećaja ili navika u ishrani, dovodi do poremećaja u strukturi i rastu vlasi.

SJAJ I GUSTINA ZAVISE OD HRANE

Da bismo imali zdravu, gustu, sjajnu i čvrstu kosu, moramo svakodnevn­o da unosimo hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, poput spanaća, mandarina, jogurta, lososa, cimeta, ovsa, jaja, sočiva, ječma, orašastih plodova, borovnica, šargarepa, leblebija, integralno­g pirinča, banana...

UVEK GLEDAJTE SASTAV

Pri kupovini dijetetski­h proizvoda koji bi trebalo da pospeše rast kose obratite pažnju na to da sadrže cink, selen, gvožđe, niacin, folnu kiselinu, biotin, vitamine A, E i D, nezasićene masne kiseline, kao i amino

kiseline.

BIRAJTE BRENDOVE KOJIMA VERUJETE

S obzirom na to da za razliku od lekova za dodatke ishrani nema strogih regulativa i kontrola, treba biti veoma oprezan. Najbolje je kupovati suplemente proizvođač­a koji su dugo na tržištu i od dobro poznatih farmaceuts­kih kuća.

RAZGOVARAJ­TE S LEKAROM

Dodatke ishrani kupujte u dogovoru s dermatolog­om, koji će utvrditi pravi razlog opadanja kose i odrediti odgovaraju­ću dozu minerala i vitamina. Od previše vitamina i minerala kosa takođe može da opadne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia