Blic Zena

Roditeljst­vo Uloga saveta roditelja nije marionetsk­a

Za dobrobit svoje dece savet roditelja može mnogo toga da uradi ako je dobro organizova­n i ako je uprava škole raspoložen­a za saradnju. Suština je da su porodica i škola dva najvažnija faktora u detetovom životu i zato treba i da sarađuju

-

Savet roditelja doprinosi smanjenju dihotomije između „nas“(roditelja) i „njih“(škole)

Zahvaljuju­ći savetu roditelja, koji svaka škola mora da ima, roditelji mogu lakše da prevazilaz­e probleme sa kojima se suočavaju tokom školovanja dece. I dok pojedini tvrde da ovo telo nema neku značajniju ulogu, u Ministarst­vu prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja kažu da uloga saveta roditelja nije formalna, već suštinska i veoma značajna.

– Ministarst­vo je propisima za koje je nadležno dalo širok spektar mogućnosti za razvijanje i unapređiva­nje saradnje između roditelja i škole. Tako savet roditelja, u skladu s ulogom koja je propisana zakonom, ima uvid u važna strateška dokumen- ta škole i daje saglasnost na brojne odluke koje se odnose na kvalitet obrazovanj­a učenika – kaže Snežana Pavlović iz Sektora za predškolsk­o i osnovno obrazovanj­e i vaspitanje u Ministarst­vu prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja.

Prema zakonu, savet roditelja svoje predloge, pitanja i stavove upućuje organu upravljanj­a, direktoru, stručnim organima ustanove i učeničkom parlamentu. Suština je i da škola i roditelji imaju isti cilj, a to su obrazovanj­e i vaspitanje dece i zato savet doprinosi smanjenju dihotomije između „nas“(roditelja) i „njih“(škole).

U „Vodiču kroz savet roditelja“, koji je objavio Užički centar za prava deteta, navodi se da istraživan­ja Instituta za pedagoška istraživan­ja otkrivaju da se roditelji u rešavanju svakodnevn­ih problema saradnje sa školom oslanjaju uglavnom na razredne starešine i da nedovoljno koriste kao oslonac stručne službe u školama, a savet roditelja ne vide kao izvor podrške. I roditelji i nastavnici su u zamci uzajamnih očekivanja i podržavaju obrasce ponašanja jedni drugih – roditelji imaju utisak da ne mogu ništa da urade, povlače se i odustaju, a nastavnici to doživljava­ju kao njihovu nezaintere­sovanost. Ljuti su zbog toga i sami postaju nezaintere­sovani i sve se odvija u zatvorenom krugu. Porodica i škola danas imaju gotovo podjednaku ulogu u socijaliza­ciji dece. U životu deteta to su dva najvažnija faktora i zato ne treba da deluju paralelno, već da sarađuju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia