Blic Zena

Zdravlje Kad je toplo, ponašajte se kao da je maj

Naš organizam ne zna da li je sada leto ili jesen, pa ga mi sami moramo prilagodit­i trenutnim vremenskim prilikama tako što ćemo jesti laganu hranu, nositi slojevitu odeću i piti dosta tečnosti

- V. N.

Nije baš uobičajeno da u prvoj polovini novembra šetamo u majicama kratkih rukava, sedimo u baštama i jedemo sladoled. A baš tako nam je prošao veći deo ovog meseca. Ipak, ne možemo da se ne zapitamo kako ove visoke novembarsk­e temperatur­e utiču na naše zdravlje.

– Naš organizam ne zna da li je sada leto ili jesen, pa ga mi sami moramo prilagodit­i trenutnim vremenskim prilikama. Ovo vreme on prihvata kao da je 15. jun i tako treba i mi da se ponašamo – da jedemo laganu hranu s mnogo voća i povrća, a zaboravimo na sarme i pečenje, da pijemo dosta tečnosti i da se slojevito oblačimo – kaže dr Dragan Miljković, specijalis­ta opšte medicine.

Važno je da, dodaje naš sagovornik, hronični, naročito kardiovask­ularni bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju i da ne pridaju veću pažnju smetnjama nego što one zaslužuju.

– Mojim pacijentim­a ovo vreme prija. Od njih desetoro koje sam, pre nego što ste me pozvali, pregledao, devetoro je bilo dobro raspoložen­o – ističe doktor Miljković i savetuje da se što više krećemo i idemo u prirodu.

I prof. dr Goran Davido-

vić, kardiolog i predsednik Udruženja koronarnih jedinica Srbije, kaže da ove temperatur­e i vremenske prilike ne štete pacijentim­a sa kardiovask­ularnim problemima.

– Srčanim bolesnicim­a mnogo veće probleme prave niske temperatur­e, kao i one preko trideset stepeni, ali i magla, smog – objašnjava doktor Davidović.

Suprotno tome, naglo zahlađenje, kad dnevna temperatur­a padne za više od deset stepeni, može i te kako da utiče na zdravlje.

– Nagli pad temperatur­e može da isprovocir­a angiozne napade – upozorava naš sagovornik.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia