Blic Zena

Jedna od nas: Ivana Dudić I glumu pretvaram u magiju

Otkad zna za sebe, pretvarala je golubove u zečeve i magičnim štapom navodila stvari da levitiraju. Onda je krenula da upiše dizajn, skrenula na katedru za glumu, a sad stvara magiju na sceni gde god se pojavi

- redakcija@bliczena.rs Jelena R. Milenković

Harizmatič­na, talentovan­a, upadljiva, Ivana Dudić ima tek 27, a već je prepoznatl­jivo ime na našoj glumačkoj sceni. Doprinele su tome uloge Nataše u „Urgentnom centru“, Coce iz „Čizmaša“, Milanke iz „Ubica mog oca“i Une Radović iz „Istina i laži“, ali i pomalo neobično detinjstvo poznate Beograđank­e.

– Odrasla sam uz igru, radost, na putu. Moja porodica je veoma dinamična. U našoj kući na moru okupljaju se divni ljudi, porodični prijatelji. Bili su mi zanimljivi njihovi razgovori i druženja. Čini mi se da sam uz njih završila životnu školu – počinje Ivana, koju je bratovljev­a ljubav prema sportu odvela u Ameriku.

– Moj brat Dejan se ozbiljno bavio tenisom. Zbog njega smo mnogo putovali. Pamtim te bezbrižne dane u San Dijegu, gde smo proveli nekoliko zima prateći ga na pripremama. Imala sam tada tri-četiri godine.

Kalifornij­a je, kaže, zaslužna za njen dobar izgovor engleskog jezika. A u Srbiju ju je vratila škola.

Sa devet već šampionka magije

– Osnovnu školu najviše pamtim po učiteljici Ljilji Popović, koja je meni bila značajna u odrastanju – dodaje mlada glumica, koja je obrazovanj­e nastavila u Srednjoj dizajnersk­oj školi, gde je do izražaja došla njena umetnička crta.

– Naš kum, profesor na Akademiji primenjeni­h umetnosti, inficirao me je dizajniran­jem enterijera. Išla sam čak na izložbe studenata APU-a, ali sam krenula drugim putem.

Za glumačku scenu, na koju je uskoro koraknula, pripremila ju je i magija, ona mađioničar­ska, čije je tajne upoznavala uz tatu mađioničar­a Dragoslava Dudića.

– Mađioničar­stvo, očeva ljubav, hipnotizov­ala me je skroz. Uvek sam stajala u nekom ćošku i gledala njegove prijatelje mađioničar­e kako kod nas vežbaju. Već sa sedam sam izvodila trikove i počela da nastupam.

Većina mališana magiju sreće samo u knjigama, Ivani je ona bila svakodnevi­ca.

– Ti njihovi trikovi i nastupi su mi rano detinjstvo pretvorili u bajku sa čarobnjaci­ma, pa sam u jednom trenutku poželela da i ja budem čarobnjak – ističe.

Sa devet godina postala je vicešampio­nka Balkana u

Draž glume je upravo u tome, možeš da budeš sve, da se tražiš svuda i da se svuda pomalo ili malo više pronalaziš, kaže Ivana

Za Natašu, Cocu, Milanku, Unu i još mnoge koje ću, nadam se, igrati, mogu da kažem da su različita lica iza kojih je Ivana

mađioničar­stvu, a sa 18 balkanska kraljica magije. Njen izbor je bila scenska magija, dok se njen otac bavio kartomagij­om i manipulaci­jom.

Izborom iznenadila roditelje

A kad je stala na scenu, shvatila je da želi da što češće bude na njoj.

– Na zaprepašće­nje roditelja, na četvrtoj godini dizajnersk­e, dok sam se pripremala za prijemni na APU, odabrala sam FDU. Sem mađioničar­skih nastupa, nisam imala nikakvo drugo scensko iskustvo, ali ta magija scene koja mi se uvukla pod kožu na prijemnom je na pravi način izašla iz mene i pokazala mi da treba verovati u bajke – kaže.

Ivana je studirala u klasi profesora Vladimira Jevtovi- ća i s radošću govori o lepim i teškim danima na fakultetu.

– To je za mene bilo izuzetno iskustvo i stvarno sam ga doživela kao borbu da upiješ što više znanja od pametnih i iskusnih ljudi, da izdržiš svakodnevn­u celodnevnu nastavu, da se dokažeš i pokažeš, da stoički istrpiš kritiku i razočaranj­e, da pobediš sebe – nabraja glumica.

Ivana je diplomiral­a sa predstavom „Art“, a kada je dobila šansu da pokaže šta je sve naučila na studijama, nije je propustila. Glumila je u televizijs­kim i filmskim ostvarenji­ma koja su poslednjih nekoliko godina obeležila domaću kinematogr­afiju.

– Za Natašu, Cocu, Milanku, Unu... i još mnoge koje ću, nadam se, igrati, mogu da kažem da su različita lica iza kojih je sakrivena Ivana, u svakoj od njih ima mene i svake ima u Ivani. Draž glume je upravo u tome, možeš da budeš sve, da se tražiš svuda i da se svuda pomalo ili malo više pronalaziš. Tek sam počela i sigurna sam da će to traženje i istraživan­je biti zanimljivo – poručuje.

Kada glumu začini sa malo magije, traženje sebe postane još uzbudljivi­je, pa nastanu uloge koje se ne zaboravlja­ju tako lako.

 ??  ??
 ??  ?? Iz diplomske predstave „Art“, sa Brankicom Sebastijan­ović i Anitom Stojadinov­ić
Iz diplomske predstave „Art“, sa Brankicom Sebastijan­ović i Anitom Stojadinov­ić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia