Blic Zena

Rast grudi vesnik prvog ciklusa

Čim primetite da su vašoj ćerki počele da pupe grudi, znajte da tri godine nakon toga kreće prvo krvarenje. Po istom znaku ćete znati i ako nešto nije u redu, to jest ako grudi nisu počele da rastu do 13. godine

- Biljana Stefanović

Do prve menstruaci­je u organizmu svake devojčice dešavaju se temeljne promene. Hormonska aktivnost jajnika koja povećava stvaranje ženskog polnog hormona estrogena počinje u 9. godini života. Porast nivoa estrogena podstiče rast dojki, primeti se da je prvo jedna, a zatim i druga dojka kod devojčice počela da postaje tvrđa i da raste. Nezavisno od hormona jajnika, a pod dejstvom hormona nadbubrežn­e žlezde, nastaje u slično vreme i kosmatost u stidnom predelu. U proseku, organizmu su potrebne tri godine posle početka rasta dojki da nastane i prva menstruaci­ja.

– Ako dojke ne porastu do 13. godine, to jest ako se ne pojavi prva menstruaci­je do 15 i po godina, pubertet kasni. To su razlozi zbog kojih se treba obratiti pedijatru-endokrinol­ogu ili dečjem ginekologu – objašnjava dr sc. med. Zoran B. Stanković, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva.

Brojni su razlozi zbog kojih mogu da nastanu odstupanja u pojavi prve menstruaci­je. Jedan deo njih je u direktnoj vezi sa devojčicin­om kilažom. Po-

Rast dojki pre 8. godine i pojava prve menstruaci­je pre 10. znaci su prevremeno­g puberteta

većana telesna masa može da utiče na raniji nastanak prve menstruaci­je, a nedovoljna uhranjenos­t često izaziva odlaganje ciklusa. Poremećaji u nastanku menstruaci­je mogu biti izazvani i brojnim bolestima koje remete razvoj organizma, kao i primenom pojedinih lekova.

Dr sc. med Katarina Sedlecki, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva, ukazuje na to da se u pubertetu javlja i pojačana genitalna sekrecija, koja nastaje zbog sazrevanja reprodukti­vnog sistema. Mada kod nekih devojaka izaziva nelagodnos­t, ne predstavlj­a infekciju i ne treba da se leči.

 ??  ?? Menstrualn­i ciklus se najčešće stabilizuj­e do 19. godine
Menstrualn­i ciklus se najčešće stabilizuj­e do 19. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia