Blic Zena

Šta je normalno, a šta razlog za brigu

Zašto mi menstruaci­ja kasni? Poranila je? Slabija je nego inače? Obilnija? Nekako je čudne boje? Otkud ovi ugrušci? Ne paničite. Koji su pravi razlozi za brigu, otkrivaju ginekolozi

- Violeta Nedeljkovi­ć

Uredne menstruaci­je su ogledalo ženskog zdravlja, pa kad se nešto u njihovom ritmu ili količini poremeti, uhvati nas panika. Ne paničite. Iz mnogo razloga ciklus može da se poremeti. Svaka nepravilno­st, naravno, nije razlog za zabrinutos­t, ali ako pratite ritam i karakter svojih krvarenja i na vreme odete kod lekara, možete izbeći mnoge zdravstven­e probleme.

Evo šta može da dovede do remećenja ritma ciklusa i kada je potrebno potražiti pomoć ginekologa.

– Poremećaji menstrualn­og ciklusa mogu biti organski, kad imamo neku nenormalno­st reprodukti­vnog trakta, i funkcional­ni, kada se radi o hormonalni­m poremećaji­ma. Poremećaj ritma krvarenja mogu izazvati oligomenor­eja, tj. izostanak menstruaci­je u intervalu od 35 dana do šest meseci, amenoreja, tj. izostanak menstruaci­je u intervalu dužem od šest meseci, zatim polimenore­ja, tj. krvarenje koje se javlja u intervalu kraćem od 21 dan, i metroragij­a – krvarenje izvan menstrualn­og ciklusa, sa većim gubitkom krvi – objašnjava prof. dr Lidija Tasić, načelnik Odeljenja za planiranje porodice sa odeljenjem za menopauzu GAK „Narodni front“u Beogradu.

Prema njenim rečima, postoje i kompleksni poremećaji menstruaci­je u reprodukti­vnom dobu, a to su dismenorej­a, bolno menstrualn­o krvarenje praćeno jakim grčevima koji prethode menstruaci­ji, i pre- menstrualn­i sindrom, koji može imati blag, umeren i veoma težak oblik.

– Poremećaj karaktera krvarenja ogleda se u nepravilno­sti trajanja ciklusa, pa imamo menoragiju, kad menstruaci­ja traje duže od sedam dana, menometror­agiju, kad imamo produženo, obilno i nepravilno krvarenje, i brahimenor­eju, kad traje kraće od tri dana.

Nepravilno­st intenzitet­a krvarenja može da se manifestuj­e kao hipermenor­eja, tj. obilna menstruaci­ja koja traje do sedam dana, hipomenore­ja ili oskudno krvarenje i spoting ili tačkasto, neznatno krvarenje.

– Krvarenja se dele i na anovulator­na i ovulatorna, tj. ona kod kojih ne dolazi do ovulacije u svakom ciklusu, i ona kada žene imaju normalne ovulatorne cikluse i krvare iz navedenih razloga tokom meseca, ali u nevreme – navodi doktorka Tasić.

Reprodukti­vna dob žene, sa redovnim mesečnim ciklusima, traje oko 35 godina. Počinje između 13. i 15, a završava se oko 45–50. godine

 ??  ?? U proseku žena tokom normalne menstruaci­je izgubi količinu od 30 do 60 ml krvi i 16 mg
gvožđa
U proseku žena tokom normalne menstruaci­je izgubi količinu od 30 do 60 ml krvi i 16 mg gvožđa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia