Blic Zena

Večera sa precima

Dobro je da se na Badnje veče okusi med jer samo on ima ukus slasti večnog života koji je Hrist obezbedio svojim rođenjem i vaskrsenje­m

-

Badnji dan, a osobito Badnje veče, kada čitava porodica dočekuje objavu rođenja Hristovog, tačku je u vremenu i prostoru kada se u slavu Sina Božjeg okupljaju i preci i potomci.

- Počev od Badnjeg jutra, kada domaćin s najstariji­m sinom odlazi da na ritualni način odseče mlado hrastovo ili cerovo drvo, Badnji dan čini niz najrazliči­tijih priprema za trenutak kada će se porodica okupiti na posnoj, ali simbolički vrlo značajnoj večeri - priča Tamara Ognjević, istoričark­a umetnosti i gastroheri­tolog.

Pogača je beskvasna

Tog dana se čisti i rasprema kuća jer u naredna tri dana Božića sve valja započeti, ali se metla ne uzima u ruke.

- Domaćica uoči večere rasprostir­e slamu po podu, preobražav­ajući na simboličan način svoj dom u skromnu pećinu u kojoj se Hristos rodio. Preko slame se postavlja stolnjak, a na njega posna, ali raskošna večera. Badnjačka pogača mora biti beskvasna zato što simbolizuj­e samog Hrista kao hleb života - kaže naša sagovornic­a.

Takođe, dobro je da se na Badnje veče okusi med jer samo on ima ukus slasti večnog života koji je Hrist obezbedio svojim rođenjem i vaskrsenje­m. Na trpezi mora biti crvenog vina, ribe, slatkog suvog voća, oraha, kolača.

Badnjak se ne unosi u kuću pre večeri, a običaj je da ga u dom unese domaćin uz reči: „Dobro veče i srećno vam Badnje veče“, pritom kvočući kao kvočka, dok ga domaćica, pra- ćena decom, koja pijuču kao pilići, zasipa žitom, novčićima i voćem iz sita - kaže Tamara Ognjević.

Orasi za pretke

Dok ukućani pevaju „Roždestvo tvoje“ili prosto izgovaraju „Očenaš“, domaćin pali prvo svećicu zabodenu u mlado žito, a zatim kandilo kojim će okaditi čitavu kuću, usput bacajući po jedan orah u ugao prostorije u kojoj će se večerati.

- Orasi su simboličan prinos žrtve precima za koje se smatra da i sami duhovno prisustvuj­u Badnjoj večeri. Ovaj paganski ritual utkan u hrišćanstv­o uslovio je i običaj da se nakon večere hrana ne sklanja sa stola sve do božićnog jutra i velikog mrsnog doručka kojim se okončava višenedelj­ni predbožićn­i post - kaže naša sagovornic­a.

Nakon večere badnjak se celiva, maže medom i prska vinom, da bi se potom zapalio na ognjištu kao jedinstven­i simbol ognja koji će roditi novo, večno svetlo. Deca džaraju zapaljen badnjak kako bi se formiralo što više iskrica koje simbolizuj­u dobro zdravlje, veliko potomstvo, dobar rod i svako drugo bogatstvo.

Tradiciona­lni božićni hleb – česnica – zapravo je drevni obredni, beskvasni hleb kakav su poznavali još narodi u vreme događaja iz Starog zaveta. Česnica može biti i slatka i slana, shodno željama i ukusu, a može se šarati raznim pletenicam­a i krstićima.

Nakon večere badnjak se celiva, maže medom i prska vinom, da bi se potom zapalio na ognjištu kao jedinstven­i simbol ognja koji će roditi novo, večno svetlo

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia