Blic Zena

Tri ajurvedska trika za gorušicu

Potpuno su prirodni, jeftini, a sve sastojke imate ih u svojoj kuhinji

-

Malo je ljudi koji nikada nisu imali gorušicu, pogotovo nakon prazničkog prejedanja. To je onaj dobro poznati mučni osećaj kada vam se kiseli sadržaj iz želuca vraća u jednjak. I to nije sve. Gorušica izaziva pečenje u gornjem delu stomaka ili grudi koje ponekad doseže i do vrata, a uz sve to muku stvaraju gasovi i nadutost. Iako naizgled samo neprijatno­st, može da dovede do zapaljenja jednjaka kada predugo traje.

Gorušica nastaje upravo zbog loših navika u ishrani kao što su neredovno uzimanje hrane, prejedanje, preterana upotreba ljute, kisele, zasoljene, pržene i suve hrane. Baš onakve kakvoj smo skloni tokom praznika.

Iako su simptomi gorušice sami po sebi veoma neprijatni, važno je znati da ona može da bude početak mnogo ozbiljniji­h problema. Ako se ne uravnoteži na vreme, može dovesti do čira na želucu ili dvanaestop­alačnom crevu, pa čak i do raka želuca.

– Srećom, postoje prirodni lekovi kojima se gorušica može uspešno kontrolisa­ti, a ponekad i u potpunosti izlečiti. Ajurveda, najstariji sistem prirodne medicine na svetu, ima nekoliko trikova koji će vam sigurno pomoći kada vas napadne kiselina iz želuca – kaže Vladimir Čobić, instruktor ajurvede, i otkriva tri načina za ublažavanj­e gorušice koji bi trebalo da dovedu do trenutnog olakšanja.

LIMUN, ŠEĆER I SODA BIKARBONA

Trenutno olakšanje nastaje ako popijete čašu vode u kojoj ste razmutili 10 kapi limunovog soka sa pola kašičice šećera, pa zatim dodate četvrt kašičice sode bikarbone. Sodu dodajte na kraju, brzo mešajte i čim se pojave mehurići, počnite da pijete.

HLADNO MLEKO

Popijte gutljaj-dva hladnog kravljeg ili kozjeg mleka, direktno iz frižidera.

Ajurveda je najstariji održan, primenljiv­an sistem zaštite zdravlja u svetu, a poreklom je iz Indije. Izraz ajurveda nastao je od reči „ajus“, koja znači život, i reči „veda“– znanje ili mudrost

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia