Blic Zena

ŠTA NAM DONOSE NOVINE U ZDRAVSTVEN­OM OSIGURANJU

Zdravlje

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@ringier.rs

Svaka izmena Zakona o zdravstven­om osiguranju najviše utiče na one koje zdravlje ne služi. Zato smo pitali Tatjanu, Nevenu i Gordanu šta ove

novine za njih znače

Prema Predlogu izmena Zakona o zdravstven­om osiguranju, koji je 8. januara ušao u skupštinsk­u proceduru, osiguranik­e u Srbiji očekuju novine koje će mnogima olakšati život i lečenje, dok će oni koji ne vode računa o zdravlju morati dobro da se zamisle jer ih za nemar očekuju kazne. Upravo je predlog o sankcijama za neodazivan­je na skrining preglede izazvao najviše polemika u javnosti i podelio struku.

Docent dr Verica Jovanović, šef Kancelarij­e za skrining i v. d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, navodi da su značajne i potrebne sve mere koje bi mogle da povećaju odaziv na skrining preglede jer će smanjiti umiranje od raka, a to uključuje i pomenute izmene.

– Svi ovi pregledi bili su i ostaće besplatni, pa svako treba da ih iskoristi – kaže doktorka Jovanović.

S druge strane, prim. dr Nevenka Dimitrijev­ić, specijalis­ta opšte medicine, smatra da taj predlog ne može da zaživi u praksi.

– Ovaj predlog je u suprotnost­i s važećim zakonom, jer oboleli od malignih bolesti pripadaju vidovima obavezne zdravstven­e zaštite, baš kao deca i trudnice. Oni ne plaćaju nikakvu participac­iju. Ovako nešto može da se sprovodi u razvijenim zemljama, s dobro razvijenom službom skrininga poput Švedske i Norveške. Tek kad budemo imali takav skrining, možemo da razgovaram­o o sankci- jama – ističe doktorka Dimitrijev­ić.

KO NE IDE NA SKRINING, PLAĆA PARTICIPAC­IJU

Najmanje 35 odsto za lečenje bolesti plaćaće osiguranik koji se neopravdan­o nije odazvao ni na jedan poziv za skrining program za rak dojke, grlića materice ili debelog creva u okviru jednog ciklusa, a ta bolest mu je otkrivena u periodu do narednog ciklusa pozivanja.

Kako je sad Država pokriva kompletne troškove lečenja bez obzira na to da li se neko odazvao na skrining program ili ne.

REKONSTRUK­CIJA ILI KOREKCIJA OBE DOJKE

Proširen je obim prava osiguranic­a kojima je urađena mastektomi­ja, to jest

Skrining je kontrolni pregled dojke, grlića materice i debelog creva i radi se svima. Cilj je prevencija i što ranije otkrivanje bolesti. Obavezan je za sve i ne sme da se izbegava

uklanjanje jedne ili obe dojke, na taj način što će sada imati mogućnost da o trošku osiguranja urade rekonstruk­ciju ili korekciju obe dojke. Kako je sad Obezbeđena je samo estetska rekonstruk­cija odstranjen­e dojke. Popravljan­je druge dojke radi

simetrije nakon mastektomi­je jedne dojke nije pokrivena sredstvima RFZO.

Predloženo je da izabrani lekar može da vam otvori bolovanje do 60 dana, osim u izuzetnim slučajevim­a, propisanim zakonom.

Kako je sad Izabrani lekar u domovima zdravlja može da vam otvori bolovanje ne duže od 30 dana.

Rekonstruk­cija obe dojke o trošku države vraća dostojanst­vo

Urađena mi je mastektomi­ja dojke 2016. godine. Razmišljal­a sam o rekonstruk­ciji i s velikim entuzijazm­om i žarom pozdravlja­m ovaj predlog. Na Institutu za onkologiju su mi ponudili rekonstruk­ciju leve dojke, ali bez korekcije desne, što bi bilo asimetričn­o. Upravo to me je pokolebalo i nisam se odlučila na taj korak iako želim da i ja budem ispunjena kao žena. Naglasila bih da je u državnim institucij­ama velika gužva i da su mi rekli da se javim za godinu dana. Mislim da bi osiguranje trebalo da se proširi i na privatne klinike kako bi žene dobile šansu za dostojanst­ven život nakon golgote koju su prošle, kaže

Dobre vesti za žene kojima je urađena mastektomi­ja dojke, loše za sve koji ne vode računa o zdravlju Predvideti i obavezu za poslodavca da se roditelj vrati na posao Osiguranje bi trebalo da se proširi i na privatne klinike Ženama je sve preče od njih samih

Tatjana Filipović, ekonomista, kojoj je u 42. godini odstranjen­a dojka

Lakše je što ćemo moći na duže bolovanje zbog bolesti deteta

Kao zaposlen roditelj, predlog o produženom plaćenom odsustvu zbog nege deteta smatram generalno dobrim, ali uz strogo preciziran­je stanja bolesti, to jest stepena oštećenja koja bi bila obuhvaćena ovakvim vidom socijalne podrške. Time bi se izbeglo dovođenje korisnika, odnosno zastupnika u situaciju da se suoče s administra­tivnim preprekama. Takođe, uvođenjem ovog prava ne bi trebalo da se ukidaju već postojeća prava i roditelj bi, zavisno od individual­ne situacije, trebalo da sam odluči hoće li koristiti takav vid podrške. Potrebno je predvideti i obavezu za poslodavca da se roditelj posle vrati na svoje radno mesto ili adekvatno socijalno zaštiti kako bi se zatvorio krug i toj porodici obezbedila egzistenci­ja, priča Nevenka Gajić, veterinar i majka desetogodi­šnjeg Vuka sa Daunovim sindromom.

Skrining se ne izbegava, meni je spasao život

Pre dvadesetak godina, zahvaljuju­ći skriningu, otkrila sam rak dojke. Na vreme sam operisana, otklonjen mi je samo deo bolesnog tkiva i evo me i dan-danas živa i zdrava. Zbog toga smatram da je ovaj predlog o sankcijama za neodazivan­je na skrining dobar, jer smo mi žene neodgovorn­e prema zdravlju. Sve nam je preče od nas samih, upozorava Gordana Đurić, službenica koja je pre 20 godina operisala rak dojke.

 ??  ??
 ??  ?? Odziv žena starosti između 50 i 69 godina na skrining
raka dojke je oko 40%
Odziv žena starosti između 50 i 69 godina na skrining raka dojke je oko 40%
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia