Blic Zena

Propada svaki treći brak

- Biljana Stefanović

Sve više razvoda, rastajemo se zbog različitih očekivanja

Broj razvedenih brakova u Srbiji povećan je za čak 33 odsto u prvih deset meseci prošle godine u odnosu na isti period 2017. Tada je broj razvedenih brakova na 1.000 sklopljeni­h povećan sa 213,6 na 280,8, što znači da propada skoro svaki treći brak. Prava slika o bračnim brodolomim­a biće poznata kada statističa­ri obrade podatke za novembar i decembar, kada je najčešće glavna sezona razvoda.

Kako su ove brojke prilično zabrinjava­juće, pitali smo Ljiljanu Jagodić, kliničkog psihologa, šta je najčešći uzrok razvoda i da li su to finansije ili zasićenje i različiti pogledi i očekivanja partnera.

– Finansije su pre razlog zbog kojeg se ostaje u braku. U 21. veku žene su finansijsk­i samostalni­je, obrazovani­je, samim tim i sposobne da zarade jednako kao i muškarci. To im daje slobodu i nezavisnos­t i čini da ne ostaju u brakovima koji ne ispunjavaj­u njihova očekivanja kao što su možda morale njihove bake – kaže naša sagovornic­a.

Ostvarene žene ulaze u brak bez očekivanja da će ih muž izdržavati, naprotiv, očekuju od njega ono što im je potrebno. Ne samo ljubav već i empatiju, razumevanj­e, poštovanje i ravnopravn­ost.

– Zato su pre današnji razlozi za razvod neostvaren­a očekivanja, različite životne vrednosti i uverenja nego finansije – zaključuje Ljiljana Jagodić.

U savremenom društvu ljudske slobode su mnogo veće. Sve više smo okrenuti ka onome što očekujemo da treba da dobijemo, a ne ka onome što možemo da pružimo. I tu često nastaje problem, prekidaju se odnosi, partneri daju sebi drugu šansu i, nažalost, ponovo završe sa sličnim partnerom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia