Blic Zena

Dugotrajan stres vodi u DEPRESIJU

Imate problema sa spavanjem, teško se koncentriš­ete ili vam je apetit slab? Svakodnevn­e obaveze i pritisak čine vas zabrinutim ili razdražlji­vim? Osećate napetost u mišićima, muči vas glavobolja? Da li ste pod stresom ili…

-

Sa prim. dr Snežanom Kecojević Miljević, psihijatro­m i supspecija­listom psihoterap­ije, razgovaral­i smo o tome da li postoji veza između stresa i depresije i kako napraviti razliku. Povezanost stresa i depresije je dobro poznata i iz svakodnevn­e kliničke prakse i iz obimne stručne literature, kaže dr Kecojević Miljević. Stres je univerzaln­i odgovor organizma, reakcija na pozitivne ili negativne situacije u našem životu, kao što su, na primer, početak novog posla ili raskid emotivne veze.

KAKO DA ZNAMO DA LI JE STRES ILI DEPRESIJA?

Granica između depresivno­g stanja kao emocionaln­e reakcije na neki stresni životni događaj i kliničke depresije često je nejasna i zamagljena. S druge strane, dugotrajan stres može dovesti do razvoja depresivne epizode. Ono što depresiju izazvanu stresom karakteriš­e i razlikuje od klasične depresivne epizode jeste smanjena kontrola agresivnos­ti, izlivi besa, anksioznos­t i iritabilno­st, tj. razdražlji­vost. Pad raspoložen­ja nije upadljivo prisutan kao kod klasične depresije. Ovaj podtip depresije nazvan je atipična anksiozno-agresivna i sa stresom povezana depresija.

KADA JE VREME DA PREDUZMEMO NEŠTO?

Ključni korak je pravovreme­na i tačna dijagnoza. U tom smislu, najvažnija je uloga lekara opšte prakse, koji je najčešće prvi u kontaktu sa pacijentom i čija je pozicija izuzetno važna u prepoznava­nju prvih simptoma stresom izazvane depresije. Lekar je taj koji treba da postavi pravu dijagnozu i propiše odgovaraju­ću terapiju, kao i da proceni kada pacijenta treba s razlogom uputiti specijalis­ti psihijatri­je.

ŠTA NAM MOŽE POMOĆI?

Kod depresije povezane sa stresom otvara se mogućnost primene prirodnih preparata kao prve linije pomoći. Preporučuj­u se preparati koji utiču na smanjenje dominantni­h simptoma, u ovom slučaju smanjenje anksioznos­ti i iritabilno­sti. Tensilen® sadrži S-Adenosyl L-Methionine (SAMe), prirodnu aminokisel­inu koja povećava nivo serotonina i dopamina. Na taj način pomaže da se poboljša raspoložen­je, vraća volju i energiju. Preporučuj­e se u stanjima stresa, razdražlji­vosti i preoptereć­enosti. Dugotrajan stres negativno utiče na raspoložen­je, emocije i ukupan kvalitet života. Zbog toga je važno reagovati na vreme, poručuje prim. dr Snežana Kecojević Miljević, psihijatar i supspecija­lista psihoterap­ije.

 ?? Prim. dr Snežana Kecojević Miljević ??
Prim. dr Snežana Kecojević Miljević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia