Blic Zena

Tvor četka jedna, ali vredna

Sve nam je teže da se odlučimo koje četke za šminku treba da koristimo, jer ih je toliko na tržištu. Zato smo u pomoć pozvali Dušana Lazića, našeg poznatog šminkera, da nam kaže koja je neprikosno­vena

- Stefana Pavlović stefana.pavlovic@ringier.rs

Ako se vratimo u period od pre pet-šest godina, setićemo se da smo četkice za šminkanje koristile samo kada smo nanosile rumenilo i senke za oči, i to za ovo drugo onu koju bismo dobile uz proizvod.

Različite četkice za šminkanje obična žena, dakle, nekada nije koristila. One su bile pomagalo profesiona­lnih šminkera, a danas je situacija potpuno drugačija – malo je žena koje u neseseru nemaju bar tri-četiri četke, kao i nezaobilaz­ni bjuti blender.

Internet je, naravno, mnogo uticao na ovu promenu. Gledajući bjuti blogere koji se kunu u delotvorno­st četkica, većina nas je poželela i sama da ih isproba, a kozmetičke kuće su na vreme shvatile kojim će se tokom stvari odvijati, pa su odjednom sa svih rafova drogerija počele da nam se smeše ove mejkap alatke.

Međutim, koliko god da nas mame i da nam, kako mi to mislimo, olakšavaju šminkanje, većina njih nam jednostavn­o nije potrebna.

I PRSTIMA SE LAKO ŠMINKA

Zato smo potražili savet od Dušana Lazića Laze, jednog od najboljih šminkera u Srbiji i regionu, koji je potvrdio da najbolji alat već imamo, a to su naši prsti. – Glavna četka koju ja koristim i na koju se uvek oslanjam su moji prsti. Nikada ti ne treba nikakva četkica ako imaš veštu ruku koja završava sve. Prstima možete da nanesete i puder, i karmin, i kremastu senku – ističe ovaj mejkap stručnjak.

DVOFAZNA KAO PRVI IZBOR

Kada bi, ipak, morao da preporuči jednu četkicu koja ima nekoliko namena, onda bi to bila dvofazna četkica. – Dvofazna četka ima više primena. Može da se koristi i za kameni i za tečni puder, za rumenilo, bronzer – objašnjava Lazić. Ovakve četke nazivaju se još i tvor četke, jer su crno-bele. Prave su od dve vrste dlaka – crni deo je od prirodnih, najčešće kozjih, kojima se utrljava proizvod u kožu, a na njih se nadovezuju bele sintetičke, koje skupljaju viškove. Za baratanje tvor četkom potrebna je praksa, ali kada je jednom savladate, biće uvek vaš jedini izbor.

Najbolji alat za šminkanje već imate, a to su prsti, poručuje šminker Laza

 ??  ?? Prednost crno-bele tvor četke je što proređenim dlakama pri vrhu lako
nanosite i izrazito pigmentova­ne proizvode
a da ne ostavljaju intenzivnu boju na licu
Prednost crno-bele tvor četke je što proređenim dlakama pri vrhu lako nanosite i izrazito pigmentova­ne proizvode a da ne ostavljaju intenzivnu boju na licu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia