Blic Zena

Kineskinja zaljubljen­a u Srbiju

Danjan Čen, čuvena kineska književnic­a

- Dragan Milenković redakcija@bliczena.rs

Kada je osetila beogradsku košavu, omirisala šumadijske šume i livade, desila joj se ljubav na prvi pogled, priznaje ova svetska putnica iz daleke Kine. Tu ljubav prema našoj zemlji pretočila je u knjigu „Zemlja lovaca na snove“, filmove o knezu Lazaru i starom Beogradu i ne namerava da stane. S nestrpljen­jem čekamo priču o Jugoslavij­i

Više od dve decenije je Danjan Čen (60) jedna od najpopular­nijih književnic­a u Narodnoj Republici Kini. Većina njenih knjiga, a objavila ih je više od četrdeset, ima status bestselera, a nekoliko ih je prevedeno na više svetskih jezika.

Njen uspon počeo je po okončanju Kulturne revolucije u Kini, kada je krenula da putuje po svetu i piše o kulturama zemalja koje većina Kineza nije nikada imala priliku da vidi. S ekonomskim jačanjem svoje zemlje, Kinezi su postali najmnogobr­ojniji turisti na svetu, a pošto su malo znali o kulturama evropskih zemalja, najviše su čitali knjige Danjan Čen. Njena putovanja podržavala je Vlada NR Kine, kao i njen suprug, takođe poznati pisac i urednik.

– Obično ne govorim mnogo o porodici. Udata sam, imam odraslu ćerku i sve troje predani smo svojim poslovima. A poslednjih godina imam još jednu porodicu, članove moga tima koji mi pomažu oko pripreme, snimanja, montaže i plasiranja filmova – kaže ova uticajna književnic­a, čije knjige dostižu milionske tiraže.

A koliki je njen uticaj danas u svetu, dovoljno je reći da je kao gošću pozivaju najveći lideri, jer kad ona napiše članak o nekoj zemlji, stotine hiljada ljudi dnevno ga pročita, što privuče ogroman broj kineskih turista da tamo otputuju.

Najbolja ambasadork­a našeg turizma u Kini

Pisala je tako i o našoj zemlji, pa ju je Turistička organizaci­ja Srbije proglasila za ambasadora srpskog turizma u Kini, i to nakon što je na Sajmu knjiga u Šangaju njena knjiga

„Zemlja lovaca na snove“, koja govori o našoj istoriji i kulturi, proglašena najboljom knjigom 2017. godine.

A u Srbiju je Danjan Čen prvi put doputovala 2014. pošto ju je u Šangaju otkrila Aneta Uskoković iz TOS-a. Danjan Čen je smatrala da joj je to jedinstven­a prilika da vidi grad u kome je objavljena njena omiljena srpska knjiga – „Hazarski rečnik“Milorada Pavića.

– Došla sam u knjižaru „Geca Kon“u Knez Mihailovoj, gde je svojevreme­no radio i Pavić, i zaljubila se u to mesto.

Tada ju je privuklo naše kulturno blago, obišla je naše najpoznati­je manastire, pa je u knjizi „Zemlja lovaca na snove“mnogo pisala o Kosovskom boju, knezu Lazaru i njegovom sinu Stefanu Lazareviću.

– Posebno cenim kneginju Milicu, jer je iskusila težak život posle Kosovskog boja. Ostala je bez muža, spremala je sina za presto, dala je ćerku ubici svog oca. Mogu da zamislim koliko joj je to bilo teško jer i sama imam ćerku – priča.

Nakon knjiga počela je da snima i kratke filmove o zemljama u Evropi koje je posećivala. Emitovani su na Sajmu knjiga u Šangaju, neki i preko interneta, a odziv je bio ogroman.

– Oni su došli kao neka vrsta eksperimen­ta, da vidim mogu li da se izrazim i na taj, za mene, nov način. Dva takva filma snimila sam i u Srbiji, jedan u manastiru Ravanica, o knezu Lazaru, a drugi u Beogradu, o starom centru grada i knjižari „Geca Kon“.

Posle kajmaka, užičke pršute i jagnjetine obavezna dijeta

Nakon što su „Prosveta“i „Laguna“objavile njene prve knjige prevedene na srpski jezik – „Šangajska princeza“i „Šangajska lepotica“– pojavila se i na Sajmu knjiga u Beogradu 2016. U replici srpske narodne nošnje kineska

književnic­a je izmamila uzdahe među čitaocima u Srbiji, jer je više ličila na neku manekenku nego na osobu u izmakloj šestoj deceniji.

– Kad god vam dođem u goste, ne mogu da sakrijem zadovoljst­vo što sam u zemlji za kojom sam dugo tragala i od koje se sada veoma teško odvajam – kaže s osmehom devojčice.

S njom je veoma teško hodati, jer hoda brzinom trkača maratonca, a dok boravi u Beogradu, ne propušta plivanje i teretanu. Jede malo povrća i mesa, ali ovde je, kako kaže, mi „pokvarimo“kajmakom, užičkom pršutom i jagnjetino­m.

– Posle Srbije, kad se vratim u Šangaj, uvek mi je neophodna bar jednomeseč­na dijeta. Da se vratim svojim pravim dimenzijam­a – rekla je.

Čekamo „Tamo gde Sava teče“, priču o Jugoslavij­i

Pišući o Šangaju, Danjan Čen postala je i neformalni ambasador svoga grada u svetu, pa je u junu 2018. stigla s delegacijo­m iz Šangaja na potpisivan­je sporazuma o bratimljen­ju tog grada i Beograda. Kao prvi zajednički projekat, koji su finansiral­e obe vlade, snimila je dokumentar­ac „Tamo gde Sava teče“o Izdavačkom preduzeću „Prosveta“, Muzeju savremene umetnosti i izložbi „Živeti život“, priču o Jugoslavij­i. Premijera će biti na Filmskom festivalu u Šangaju u junu, a brzo posle toga i u Beogradu.

– Neobična mi je ova uloga pisca koji je i režiser i ima čitav tim oko sebe, jer drugi kineski pisci nemaju ta iskustva. I sama sam nekada bila pisac u klasičnom smislu reči, usamljenik s olovkom u ruci. Ovo mi sad prija, ali i zažalim za trenucima samoće ispred praznog lista papira.

Za Srbijom sam dugo tragala i od nje se sada teško odvajam

 ??  ??
 ??  ?? Knjiga Danjan Čen o Srbiji po mnogima je najlepša napisana o našoj zemlji
Knjiga Danjan Čen o Srbiji po mnogima je najlepša napisana o našoj zemlji
 ??  ?? Danjan je rođena 1958. u Pekingu. Prvu značajnu nagradu dobila je za „Smrt učenice“, koja je uvrštena u 100 najboljih dečjih knjiga sveta. Za autobiogra­fski roman „Devet života“o iskustvima dece u vreme Kulturne revolucije u Kini dobila je „Uneskovu“Nagradu za mir
Danjan je rođena 1958. u Pekingu. Prvu značajnu nagradu dobila je za „Smrt učenice“, koja je uvrštena u 100 najboljih dečjih knjiga sveta. Za autobiogra­fski roman „Devet života“o iskustvima dece u vreme Kulturne revolucije u Kini dobila je „Uneskovu“Nagradu za mir
 ??  ?? Pored muža i ćerke, Danjan Čen ima još jednu porodicu. To su članovi njenog tima, koji joj nesebično pomažu oko svega
Pored muža i ćerke, Danjan Čen ima još jednu porodicu. To su članovi njenog tima, koji joj nesebično pomažu oko svega

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia