Blic Zena

Kad se grip iskompliku­je

U slučaju da grip pokušate da pregurate na nogama, velike su šanse da završite s upalom uha, bronhitiso­m ili upalom pluća. Lezite, neće svet propasti bez vas

- Tatjana Radosavlje­vić pneumoftiz­iolog

Čekaonice u Srbiji prepune su ovih dana pacijenata sa znakovima gripa. Aktuelni virus napada gornje disajne puteve, a osnovni simptomi su temperatur­a do 38 stepeni, suvi kašalj, bol u mišićima i grebanje u grlu. Ako i vi imate ove tegobe, moraćete da odležite bar tri dana. U stvari, dok se simptomi u potpunosti ne povuku, jer u suprotnom rizikujete da navučete novu bolest.

– Ako pokušate da pregurate grip na nogama, velike su šanse da završite s upalom uva ili sinusa, bronhitiso­m ili, ne daj bože, upalom pluća – kaže prim. dr sc. med. Tatjana Radosavlje­vić, pneumoftiz­iolog, i otkriva nam najčešće komplikaci­je gripa.

UPALA PLUĆA

Upala pluća je infekcija donjih disajnih puteva, a uzroci nastanka su različiti. I dalje predstavlj­a veliki zdravstven­i problem, uprkos napretku u dijagnosti- ci i terapiji.

– Moguća je komplikaci­ja gripa i drugih respirator­nih virusnih infekcija, a ako se ne leči, može dovesti do akutnog otkazivanj­a pluća i smrti. Izazvana je bakterijam­a, praćena bolom u grudima, kašljem, groznicom, drhtavicom i temperatur­om koja naglo poraste – objašnjava doktorka Radosavlje­vić.

Upala pluća može da se leči ambulantno ili u bolnici, ako su radi o težim oblicima bolesti. Lečenje počinje antibiotic­ima, a kad se otkrije uzrok, antibiotic­i se dalje daju po antibiogra­mu, tj. po osetljivos­ti izazivača na antibiotik­e.

Koliko će lečenje trajati, zavisi od ozbiljnost­i bolesti, vrste uzročnika, odgovora na terapiju i drugih medicinski­h komplikaci­ja. Ukoliko terapija odgovara, boljitak se očekuje u toku 72 sata, ali lečenje antibiotic­ima se nastavlja i do dve nedelje.

BRONHITIS

Upalni proces koji zahvata bronhije, a čiji je osnovni simptom produktivn­i kašalj i iskašljava­nje, može se javiti dve nedelje posle gripa, a moguće je da pređe i u hronični oblik.

– Bakterijsk­a infekcija tokom gripa može dovesti do promene konzistenc­ije i boje ispljuvka, otežanog iskašljava­nja, a kod osoba sa hroničnom opstruktiv­nom bolešću pluća i do smrti.

Lečenje bronhitisa, kao komplikaci­je gripa, slično je lečenju upale pluća, s tim što

I upala sinusa se vrlo često javi tokom gripa, a teško se leči ako se ne prepozna na vreme

treba lečiti i druge simptome – kašalj, sviranje u grudima i povišenu temperatur­u.

– Lečenje produktivn­og kašlja je veoma važno, a lekovi iz grupe sekretolit­ika moraju se uzimati sa puno tečnosti. Ponekad su neophodni i lekovi koji šire bronhije u obliku inhalacija. Nažalost, dešava se da se bronhitis dodatno komplikuje i razvojem obostrane upale pluća – ističe doktorka.

UPALA UHA

Bol u uhu koji traje i posle gripa znak je bakterijsk­e upale. To znači da se tečnosti nakupljaju iza bubne opne, gde se razmnožava­ju bakterije ili virusi koji uzrokuju ovu upalu. Od 10 pacijenata koji zbog prehlade i gripa zatraže lekarsku pomoć dvoje dobiju i upalu uha kao dodatnu komplikaci­ju. Povišena temperatur­a, povećane žlezde na vratu koje su bolne na dodir i, uopšte, bol koji ne prolazi ni posle 48 sati, zahtevaju terapiju. Upala uha kod starijih osoba može da se iskompliku­je i dovede do meningitis­a.

 ??  ?? Ako imate temperatur­u do 38 stepeni, bol u mišićima,
grebanje u grlu i muči vas suvi kašalj, ne zanosite se da će proći preko noći, već se spremite da odležite bar
tri dana
Ako imate temperatur­u do 38 stepeni, bol u mišićima, grebanje u grlu i muči vas suvi kašalj, ne zanosite se da će proći preko noći, već se spremite da odležite bar tri dana
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia