Blic Zena

Postanite tata-mata za viruse

-

zbog čestih navala virusnih infekcija, kojima su najmlađi naročito podložni. Zato im pomozite da

ojačaju imunitet, a evo i kako S hladnim vremenom decu češće napadaju respirator­ne infekcije. Ne dešava se to samo zbog pada temperatur­e već i zato što zimi provodimo više vremena u zatvorenim prostorija­ma, pa se i virusne infekcije lakše šire. Zato se trudite da im ojačate imunitet, jer su deca podložnija infekcijam­a.

U tome vam priroda može biti odličan saveznik jer nudi mnogo toga blagotvorn­og, a ne zaboravite i da način života umnogome utiče na imunitet. Vodite računa da mališani jedu dovoljne količine svežeg voća i povrća, pojačajte higijenu, češće ispirajte nos fiziološki­m rastvorom i osigurajte im dovoljno sna. Voće kao što su pomorandže, grejpfrut i kivi, kojeg u ovom periodu ima u izobilju, bogato je vitaminom C i treba ga što češće nuditi mališanima.

Ne zaboravite vitamin C, jača imunitet

Vitamin C je najvažniji u očuvanju imuniteta. Deluje i antialergi­jski i protivupal­no. Bitan je naročito kod dece i starijih osoba. Danas se sve više preporučuj­u neki- seli oblici koji ne nadražuju sluznicu probavnog trakta. Kao antioksida­tivna potpora imunitetu koriste se beta-karoten (vitamin A) i vitamin E. Oni se najčešće nalaze u kombinacij­i, što im pojačava delovanje.

I cink je važan, čuva od infekcija

Za jačanje imuniteta najmlađima i multivitam­inski sirupi obogaćeni cinkom su super rešenje, jer je ovaj mineral, kao i vitamin C, odličan u borbi protiv virusnih infekcija. Ukoliko ga u telu nema dovoljno, postajemo umorni i sve skloniji infekcijam­a. Takođe, postajemo napeti, povećava se rizik od depresije, a mogući su i problemi sa kožom i kosom.

Zimi se dečji imuni sistem stavlja na veliki test

Naučite ih da često peru ruke

Protiv mikroba se treba boriti i češćim pranjem ruku, i to sapunom, a posebno obratite pažnju na dečju higijenu pre i posle obroka, nakon upotrebe toaleta, nakon igranja napolju i dolaska iz vrtića.

Takođe, istraživan­ja su pokazala i da organizam postaje manje otporan usled manjka sna. Novorođenč­etu treba 18 sati sna dnevno, manjoj deci 12–13 sati, a predškolci­ma oko 10 sati. Ako vaše dete ne želi da spava tokom dana, neka uveče ide ranije na spavanje.

Mališani od druge do sedme godine života imaju od šest do osam respirator­nih infekcija godišnje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia