Blic Zena

Zaboravite jogu, probajte dogu

Čas se sastoji od masaže pasa i klasičnih vežbi joge za vlasnike. Doga ne prisiljava psa na vežbanje, naprotiv, njena suština je jedinstvo vlasnika i ljubimca

- J. V.

Zaljubljen­ici u jogu otišli su korak dalje i sada vežbaju dogu, novu disciplinu koja spaja ljubav prema jogi i kućnim ljubimcima.

Sam naziv ove discipline jasno asocira o čemu se radi – doga je kovanica nastala od reči „dog“, što na engleskom jeziku znači pas, i reči joga.

Osmislila ju je Suzi Titelman nakon što je nabavila Koali, crnog koker španijela, s kojim je toliko uživala da nije želela da se razdvoji od njega ni dok vežba.

– Doga je nastala iz želje da se još više zbližimo s našim psima i provodimo još kvalitetni­je zajedničke trenutke. Doga ne prisiljava psa na vežbanje, naprotiv, njena suština je jedinstvo dvoje ili viša bića koje pomaže da se ojača veza između vlasnika i ljubimca – objasnila je Suzi Titelman.

Na času doge vlasnici vežbaju, a u nekim slučajevim­a ljubimci se koriste i kao rekviziti, pa imaju i aktivnu ulogu. Sam čas podrazumev­a masažu pasa, koja im pomaže da poboljšaju cirkulacij­u, i klasične vežbe joge za vlasnike.

– Ovakav način vežbe pomaže i psima i vlasnicima, jer vreme provedeno na času koristi njihovom zdravlju, otklanja posledice svakodnevn­og stresa, opušta nervni sistem i omogućava kvalitetni­ji san.

Suzi Titelman na osnovu svog iskustva kaže da se psima najviše dopada poza „Pozdrav Suncu“.

– Kad god je izvodimo, psi skakuću i laju oko vlasnika, a onda se naprasno umire, pa su i vlasnici mnogo opušteniji.

Ipak, uprkos popularnos­ti, doga se našla na udaru kritika joga zajednice. Časovi doge označeni su kao neprikladn­i, a mnogi smatraju da se ova drevna disciplina trivijaliz­uje i pretvara u modu.

Ideja kao ideja, slažu se neki vežbači, deluje zabavno, ali da bi se postigao osnovni cilj joge – jedinstvo tela, uma i emocija – pse ne treba terati na vežbanje, već odvojiti vreme za njih i posvetiti im pažnju kakvu zaslužuju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia