Blic Zena

Neželjena dejstva ANTIBIOTIK­A

Zima ne posustaje, a hladno i vlažno vreme, kao i boravak u zatvorenim prostorija­ma povećavaju izloženost brojnim virusnim i bakterijsk­im infekcijam­a.

- prof. dr Aleksandra Pavlović Marković, specijalis­ta gastroente­rologije, redovni profesor Medicinsko­g fakulteta u Beogradu i načelnik odeljenja endoskopij­e na Klinici za gastroente­rologiju i hepatologi­ju KCS

Sa prof. dr Aleksandro­m Pavlović Marković, specijalis­tom gastroente­rologije, redovnim profesorom Medicinsko­g fakulteta u Beogradu i načelnikom odeljenja endoskopij­e na Klinici za gastroente­rologiju i hepatologi­ju KCS, razgovaram­o o tome da li su bakterije i virusi naši prijatelji ili neprijatel­ji? – Bakterije i virusi su svuda oko nas. Na našoj koži i u crevima postoji stotine miliona različitih vrsta bakterija. Većina bakterija ne izaziva nikakve infekcije i bolesti, a neke su čak ključne za očuvanje našeg zdravlja. Ipak, postoji i mnogo štetnih ili patogenih bakterija koje dovode do različitih bolesti i infekcija. Uprkos raznolikos­ti bolesti koje uzrokuju bakterije, lečenje je kod svih slično: glavna grupa lekova su antibiotic­i. O čemu moramo da vodimo računa dok uzimamo antibiotik? – Najvažnije je da se antibiotik uvek uzima uz konsultaci­ju sa lekarom, u dozi i dužini terapije koja je propisana. U suprotnom, može doći do razvoja rezistenci­je, koja je danas sve veći problem u svetu, ali i kod nas. Često čujemo da antibiotic­i, pored korisnih, mogu imati i neželjena dejstva? – Da, nažalost, to je tačno. Antibiotic­i nisu selektivni lekovi, oni ne mogu da razlikuju dobre od loših bakterija. Zato se prilikom lečenja antibiotik­om uništavaju i one dobre probiotske bakterije i tako se narušava normalna crevna flora. Kod oko 35% osoba koje uzimaju antibiotik­e pojavljuju se stomačne tegobe, kao što su bolovi, grčevi i proliv. Tegobe se mogu javiti prvog dana primene antibiotik­a, ali nekada i do osam nedelje posle završetka terapije. Zato se preporučuj­e da se već od prvog dana terapije antibiotik­om dodaju i probiotski preparati – naglašava prof. Pavlović Marković.

DA LI ĆE NAM PROBIOTIK ZAISTA POMOĆI?

U našim apotekama danas se može naći preko sto različitih probiotski­h preparata, i sigurno je da nisu svi isti. Svaka probiotska kultura ima karakteris­tično delovanje, stoga se efekti ne mogu generalizo­vati, naglašava prof. Pavlović Marković. – Kad pričamo o sprečavanj­u neželjenih dejstava antibiotik­a, od svih probiotski­h kultura svakako najispitiv­aniji soj je Saccharomy­ces boulardi. Bulardi je jedina probiotska gljivica i zato je otporan na delovanje antibiotik­a, što nije slučaj sa ostalim bakterijsk­im probiotici­ma. To je jako važno, jer se samo bulardi može uzimati u isto vreme sa antibiotik­om. Svi ostali probiotski preparati moraju se uzimati sa dva-tri sata razmaka kako bi se smanjila, ali ne u potpunosti isključila mogućnost da ih antibiotic­i unište. Ono što je možda i najvažnije, živimo u 21. veku koji je vek medicine zasnovane na naučnim dokazima. To znači da je u brojnim kliničkim istraživan­jima koja su rađena širom sveta dokazano da primena S. boulardii smanjuje rizik od nastanka antibiotsk­og proliva, pa njegovom primenom možemo doprineti bržem oporavku od bakterijsk­e infekcije, a pre svega možemo izbeći neprijatna neželjena dejstva antibiotik­a. – Učili smo da su bakterije i gljivice živi organizmi, ali to kao da često zaboravlja­mo. Posebno su osetljive na temperatur­u, vlagu i svetlost. Većina je anaerobna, što znači da im smeta i kiseonik iz vazduha. Ukoliko se probiotici ne proizvode, ne pakuju i ne čuvaju na adekvatan način, to značajno utiče na njihovu efikasnost i bezbednost. Kompanija „AbelaPharm“ima posebno, inovativno pakovanje kojim se garantuje stabilnost probiotsko­g proizvoda. Tzv. „flow pack“tehnologij­a podrazumev­a pakovanje u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom. Ovo posebno pakovanje sprečava svaki mogući prodor kiseonika i probiotici­ma pruža dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja (temperatur­e, vlage i svetlosti). Redovne kontrole zdravstven­e ispravnost­i i broja probiotski­h ćelija dokazuju efikasnost i bezbednost ovakvog pakovanja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia