Blic Zena

Roditeljst­vo

DANAS POSPANI TINEJDŽERI, SUTRA SRČANI BOLESNICI

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Tinejdžeri treba da spavaju bar 10 sati dnevno kako bi se oporavili od svega što im se dešava u telu u to doba. U suprotnom, zdravlje može ozbiljno da im se naruši

Većina dece ne spava dovoljno i to može da bude jedan od potencijal­nih razloga za probleme sa srcem. Tinejdžeri koji spavaju manje od sedam sati dnevno imaju višak kilograma, povišen krvni pritisak i manje dobrog holesterol­a, pokazalo je nedavno istraživan­je na Univerzite­tu u Kalifornij­i.

O tome koliko spavaju srpski tinejdžeri, ne postoji precizan podatak, ali zbog naglih promena na fiziološko­m nivou i hormonalno­m statusu veoma je važno da spavaju minimum 10 sati dnevno kako bi se oporavili od svih promena u telu.

Od tuge do euforije

- Pored održavanja imunog sistema na optimalnom nivou, san je važan i za pažnju, koju iziskuju visoki zahtevi u školi. Takođe, deca danas imaju i dosta vanškolski­h aktivnosti pa je nekada teško ispratiti taj tempo – objašnjava Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje.Na pitanje da li se tipično tinejdžers­ko ponašanje – razdražlji­vost i česte svađe s roditeljim­a – mogu objasniti nedovoljno­m količinom sna, naša sagovornic­a kaže da to može da bude

razlog, ali ne uvek. Razdražlji­vost je posledica njihovog naglog emocionaln­og i fiziološko­g razvoja. Deca pre 11. godine nemaju razvijeno apstraktno razmišljan­je, tako da promene u raspoložen­ju mogu da se dese zbog nemogućnos­ti da objektivno sagledaju situaciju u kojoj se nađu. Posle 11. godine polako se razvija apstraktno mišljenje, ali tada su česte hormonalne promene, koje u jednom trenutku dovode tinejdžera do nivoa eufo-

rije, a u već u sledećem do potpune potištenos­ti i tuge.

– Prekomerno korišćenje tehnologij­e, naročito u kasnim večernjim časovima, dovodi do manjka sna. Zbog toga je potrebno da se u porodici dogovore pravila, a zatim da se osmisle logičke posledice ukoliko se dogovor ne poštuje – savetuje Milosavlje­vićeva.

Teško prate nastavu

Drugi razlog za manjak sna je insomnija, čiji je jedan od uzroka, koji se često previdi, depresija. Depresivna deca često se uspavaju tek pred zoru, a onda ih roditelji teško probude za školu pa im još govore da su lenja, što dodatno komplikuje situaciju. Takva deca skoro uvek su slabija u školi zato što teško prate nastavu zbog manjka koncentrac­ije. Neretko im je poremećena i ishrana.

Važno je da roditelji budu u kontaktu sa tinejdžeri­ma bez obzira na to što deluje da bi tinejdžer želeo potpuno da se izoluje, a ukoliko primete neko neobično ponašanje, treba da reaguju na vreme.

Previše tehnologij­e, naročito u kasnim večernjim časovima, dovodi do manjka sna

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia