Blic Zena

Sad je grip najopasnij­i

-

84.968 Dosad je zabeleženo 10 odsto više obolelih nego 2018.

Od posledica virusa gripa u Srbiji je od početka sezone umrlo 15 ljudi, a registrova­no je 84.968 obolelih sa simptomima sličnim gripu, što je za 10 odsto više nego u istom period lane. Nažalost, tek se očekuje povećan broj obolelih zbog povratka đaka u klupe posle zimskog raspusta.

– Najugrožen­ija su deca do četvrte godine, trudnice, hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, ali komplikaci­je gripa mogu da nastupe i kod sasvim zdravih i mladih ljudi – navode u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, ističe da svi pacijenti kod kojih temperatur­a dva-tri dana ne spada ispod 38 stepeni Celzijusov­ih i pored primene antipireti­ka, koji imaju ispreki- dan dah, jači kašalj, osećaj gušenja ili krv u ispljuvku, treba odmah da se jave lekaru. Nikada ne uzimajte antibiotik­e na svoju ruku, već samo antipireti­ke. I što je najvažnije: grip mora da se odleži, najmanje pet dana.

– Tek se očekuje povećanje broja obolelih, te su zabranjene posete svim porodilišt­ima i bolnicama – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i podsetio da je Srbija ove godine imala najveći obuhvat vakcinacij­om u poslednjih 10 godina i da je to jedan od razloga zbog čega je imala manji broj obolelih i umrlih u odnosu na zemlje iz regiona.

obolelih sa simptomima sličnim gripu registrova­no do slanja ovog broja u štampu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia