Blic Zena

Šampon ne mora da peni

Hemijske supstance poput sulfata u fabričkim šamponima prave lepu penu i dobro mirišu, ali znaju da isušuju dlaku i stvaraju perut, zbog čega je prirodna kozmetika za kosu zdraviji izbor

- Jelena Pantović redakcija@bliczena.rs

Ljudi u 21. veku svesniji su otrova koji vrebaju iz vode, vazduha i hrane, pa organska hrana, iako veoma skupa, postaje sve popularnij­a. Svetski trendovi pokazuju da raste broj vegana i vegetarija­naca, ali svest o tome šta stavljamo na sebe još nije dovoljno razvijena. Koža ostaje pod štetnim uticajem hemikalija iz kozmetike, dok o kosi gotovo niko i ne misli.

Šampon, balsam, farbanje svakog meseca, kovrdžanje, ispravljan­je… Nema kraja hemijskim atacima na našu kosu, a koža glave trpi i strada – pa dok ne odluči da nas ostavi sa tri dlake. U svetu se baš zbog toga prvo pojavio trend potpunog prestanka korišćenja šampona, da bi primat preuzela prirodna kozmetika.

– Trend je što prirodnije, to bolje! To je nova kultura. Ko koristi organsku hranu, želi organsku kozmetiku. Kad je u pitanju kosa, tu je najvažniji šampon, temelj nege i higijene koji koristimo otkad smo bebe, zbog čega bi bilo dobro da bar taj proizvod bude prirodan – kaže Mile Vlajković, frizer.

Prirodni šamponi sadrže prirodni vosak, glinu, koja je odličan čistač, razna organska ulja, putere, a ne sa- drže silikone, veštačke emulgatore i sulfate. A od sulfata kosa zapeni, a može i da se isuši ili stvori perut.

– U prirodnoj kozmetici je dozvoljen samo koko sulfat, koji nije tako agresivan kao hemijski. To je tenzid proizveden iz prirodnih masnih alkohola, koji pravi dobru penu. Mada, uopšte nije bitno da se kosa peni da bi bila čista. Prirodni šamponi koji uopšte ne sadrže sulfate ne pene, ali peru – kaže Mile i dodaje da za masnu kosu preporučuj­e šampon sa konopljini­m i jojobinim uljem, za suvu s arganovim, a za normalnu sa ricinusovi­m uljem.

On savetuju da kosu perete dvaput nedeljno i da je uvek obradujete nekim dobrim organskim uljem iz kućne radinosti. Najbolje je, kaže, arganovo, ali odlični su i kokosovo i maslinovo. Malo na salatu, malo na glavu. Mile iz ličnog iskustva tvrdi da prirodni šamponi s vremenom potpuno odstranjuj­u perut.

– Organska kozmetika i šamponi ne mirišu jako, što je dobro, jer miris znači dodatu hemiju. Uostalom, svaki miris traje do sat vremena – zaključuje ovaj frizer i dodaje da preparati posle šampona treba, takođe, da budu prirodni, a da vam čak ni lak za kosu nije neophodan. Malo morske soli u vodi odlično rešava stvar.

Prirodni šamponi sadrže prirodni vosak, glinu, koja je odličan čistač, organska ulja, putere, a ne sadrže silikone, veštačke emulgatore i sulfate

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SAVET EKSPERTA
Mile Vlajković
frizer
SAVET EKSPERTA Mile Vlajković frizer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia