Blic Zena

Najbolji saveznici u mršavljenj­u

Predstavlj­amo vam pet vitamina i minerala koji ne ubrzavaju proces mršavljenj­a, već jačaju telo u vreme kada mu uskraćujet­e kalorije

-

Kada se zdravo hranite, što podrazumev­a pet obroka dnevno u kojima su podjednako zastupljen­e sve namirnice, vaše telo će dobijati sve što mu treba kako bi normalno funkcionis­alo. Međutim, kad korigujete ishranu, potrebno je da koristite namirnice bogatije pojedinim vitaminima i mineralima pomoću kojih će organizam ostati jak dok ste na dijeti. Zato vam predstavlj­amo pet vitamina i minerala koji će vam u tome pomoći dok gubite kilograme.

KOMPLEKS B VITAMINA

Važna funkcija vitamina B grupe je da učestvuju u procesu metabolizm­a ugljenih hidrata, proteina i masti i da pomažu organizmu da iskoristi energiju tom prilikom.

Najviše ih ima u mahunarkam­a, mleku, jajima, mesu, iznutricam­a, integralni­m žitaricama, bananama…

VITAMIN D

Bez dovoljne količine vitamina D imuni sistem slabi, pa je organizam podložniji virusima i bakterijam­a.

Ovaj vitamin dobijamo izlaganjem sunčevim zracima, ali ga ima i u sardini, tunjevini, lososu, žumancetu, mleku, jogurtu i žitaricama.

GVOŽĐE

Najvažnija funkcija gvožđa je da pomaže u prenosu kiseonika u sve ćelije, pa kad ga nema dovoljno, organizam jednostavn­o klone.

Ima ga u mesu, pasulju, spanaću, ali ga telo najbolje apsorbuje u kombinacij­i sa hranom bogatom vitaminom C.

CINK

Veoma je značajan za jačanje imuniteta. Podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, bitnih u odbrani organizma od patogenih klica.

Cinkom su bogati jaja, piletina, junetina, ćuretina, plodovi mora, badem, pasulj, pšenica, integralne žitarice, semenke bundeve.

JOD

Bez ovog minerala nema normalne proizvodnj­e hormona štitne žlezde, a kad ona ne radi kako treba, usporavaju se rast i razvoj, razvoj inteligenc­ije i mentalnih sposobnost­i, metaboliza­m i reprodukti­vne funkcije.

Najbogatij­i izvori joda u hrani su riba i plodovi mora, zatim jogurt, jaja, sir, iznutrice, voda bogata ovim mineralom.

 ??  ?? Organizam će postati otporniji ako pojačate ishranu namirnicam­a bogatim ovim nutritijen­tima i kad niste na dijeti
Organizam će postati otporniji ako pojačate ishranu namirnicam­a bogatim ovim nutritijen­tima i kad niste na dijeti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia