Blic Zena

Soda počasni gost kućne apoteke

Osim flastera, zavoja, sredstva za dezinfekci­ju, tableta protiv bolova i još ponečeg, soda bikarbona bi trebalo da bude obavezan deo vaše kućne apoteke jer je višestruko korisna kao pomoćno sredstvo

-

Koliko puta vam se dogodilo da usred noći dobijete gorušicu, na primer, a da kod kuće nemate lek koji će je umiriti? Naravno, i ne treba da imate takve lekove ukoliko nemate hroničan problem s varenjem, ali bi možda trebalo da razmislite o tome da u kućnu apoteku, pored flastera, zavoja, sredstva za dezinfekci­ju i tableta protiv bolova i još ponečeg, uvrstite medicinsku sodu bikarbonu, koja vam može pomoći i češće nego što mislite.

PRVA POMOĆ ZA LOŠU PROBAVU

Najvažniji efekat medicinske sode bikarbone je to što reguliše pH vrednost organizma. Kako tačno radi? U reakciji s kiselinama, kao što je želudačna, soda bikarbona oslobađa vodu i ugljen-dioksid, neutrališe višak kiseline, smanjuje simptome gorušice, podrigivan­je i nadutost.

ODLIČNA I KAO ANTISEPTIK

Isto kao što deluje u organizmu, soda radi i na nivou sluzokože. U usnoj duplji, na primer, neutrališe pH vrednost narušenu kiselom ishranom. Pomaže regeneraci­ju iritirane kože i sluzokože, kao i kod ujeda.

Ne pomaže samo kod čišćenja kuće ili beljenja zuba. Soda je višestruko korisna

POMAŽE I KOD GLJIVICA

Kako je kisela sredina pogodna za razvoj gljivica, soda bikarbona se često preporučuj­e kao pomoćno sredstvo za ubrzavanje lečenja jer će brzo kiselu sredinu pretvoriti u baznu, na kojoj gljivice ne opstaju. Naročito je zgodna za ispiranje grla i usne duplje kada se pojavi kandida.

ZA BOLJU KONDICIJU

Soda bikarbona širi krvne sudove i podstiče otpuštanje kiseonika u tkivu, pa je sportisti koriste kao pomoćno sredstvo za popravljan­je kondicije. Međutim, osobe sa povišenim krvnim pritiskom treba da budu obazrive sa sodom bikarbonom zbog natrijuma, koji utiče na povećanje krvnog pritiska.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia