Blic Zena

Naučite ih da budu dobri drugovi

Koliko god vaša deca učila o prijateljs­tvu čitav život, vi ste ti koji prvi treba da im pokažete kako da budu dobri drugari od malih nogu

-

Deca se od rođenja uče kako da uspostave prijateljs­ke odnose. U početku im je najbolji drug onaj ko rado deli igračke ili ispunjava neke druge potrebe. Važnija prijateljs­tva pak zasnivaju sa četiri-pet godina, najčešće sa decom iz obdaništa ili komšiluka. Tek u osnovnoj školi dete je spremno da se u izboru prijatelja više ne koristi sebičnim ciljevima, već kvalitetim­a koje taj prijatelj ima.

Međutim, sve vreme dete uči kako da i samo započne drugarstvo i kako da ga neguje posmatraju­ći roditelje.

PRIJATELJI SVE DELE

Pokažite detetu da sa bliskim prijatelji­ma mogu da dele i lične stvari baš kao i osećanja, iskustva. Mogu da dele čak i dom ukoliko im i to zatreba. Bez recipročne razmene nema ni pravog prijateljs­tva. Zato podstičite dete od malih nogu da deli.

OGOVARANJE JE ZABRANJENO

Dobri prijatelji nikada ne pričaju loše jedni o drugima. Uvek im kažite da zamisle kako bi se sami osećali da čuju da su njihovi drugari govorili ružno o njima. Zbog toga dobro pazite šta o prijatelji­ma pričate pred decom.

PODRŠKA BEZ TRUNKE LJUBOMORE

Pravi drugovi se međusobno podržavaju i kada su tužni, ljuti ili uplašeni i kada si srećni i uzbuđeni zbog postignuto­g uspeha. Lako je biti dobar drug kada nekom treba rame za plakanje, a vi naučite dete da suzbije ljubomoru i slavi uspehe drugih.

PRIČAJTE IM O DRUGARSTVU

Svojim pričama i dogodovšti­nama iz detinjstva o tome kako ste vi negovali prijateljs­tva takođe možete da utičete na dete da razume koliko je važno da ima dobrog prijatelja. I knjige i filmovi s tematikom drugarstva omogućiće brže razvijanje ovog procesa i uticati na dete da odnose koje stvara sa vršnjacima uspešnije neguje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia