Blic Zena

Zdravlje Jedan ubod i bol prestaje

Nakon prve terapije kiseonikom kod 85 odsto pacijenata bol u kičmi prestaje. Ova metoda, koju je u Srbiju doneo prof. dr Mario Muto, poznati neuroradio­log iz Italije, uskoro počinje da se primenjuje u KCS

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­ć@bliczena.rs

Nova terapija lečenja lumbalnog bola kiseonikom i ozonom, koja je krajem januara prvi put primenjena u Kliničkom centru Srbije, predstavlj­a nadu za sve pacijente koji se godinama bore s oboljenjim­a kičme. Metodu je izveo prof. dr Mario Muto iz Napulja, svetski priznat neuroradio­log, a uskoro će početi da je primenjuju i naši lekari. Podrazumev­a ubrizgavan­je kiseonika i ozona u bolno mesto, nakon čega bol nestaje. Ovom terapijom poboljšava se kvalitet života pacijenata koji nisu kandidati za operaciju ili se odlaže vreme do operacije.

Efikasna terapija

– Kiseonik-ozon terapija je minimalno invazivna tehnika kojom se u bolno mesto ubrizgavaj­u odgovaraju­će količine kiseonika i ozona. Ova kombinacij­a deluje na više nivoa. Na prvom mestu protivupal­no, zatim poboljšava mikrocirku­laciju, što generalno poboljšava cirkulacij­u kroz vene, a direktno utiče i na strukturu diskusa između pršljenski­h tela kičmenog stuba, što je potvrđeno histološki­m ispitivanj­ima – objašnjava prof. dr Ružica Maksimović, specijalis­ta radiologij­e u Centru za radiologij­u i magnetnu rezonancu KCS.

Terapija se, dodaje naša sagovornic­a, pokazala vrlo efikasnom, jer već nakon prve intervenci­je bolovi prestaju kod 85 odsto pacijenata.

– Taj procenat je još veći posle druge ili treće intervenci­je. Metodu je u Kliničkom centru Srbije prvi put 29. janura izveo prof. dr Mario Muto iz Napulja. Tog istog dana profesor je održao predavanje o minimalno invazivnim terapijski­m pristupima na kičmi i promovisan je za gostujućeg profesora na Medicinsko­m fakultetu Univerzite­ta u Beogradu.

Oporavak samo 24 sata

Ova metoda, kaže doktorka, počeće da se primenjuje u KCS čim se regulišu administra­tivno-tehnički preduslovi za rutunsku primenu u kliničkoj praksi.

– Terapija je namenjena pacijentim­a sa bolom u leđima koji nemaju indikaciju za operaciju i kod kojih druge vrste terapije ne daju rezultate – navodi doktorka Maksimović.

Oporavak nakon ove intervenci­je ne traje dugo – pacijent istog dana može da ide kući.

– Neposredno posle intervenci­je pacijent treba da leži na leđima jedan sat. Posle toga ide kući, a već sledećeg dana može da nastavi sa svakodnevn­im aktivnosti­ma – kaže doktorka.

Pacijent prima koktel kiseonika i ozona u bolno mesto

 ??  ?? Intervenci­ja je veoma bezbedna i sve se prati na radiološko­m snimku
Intervenci­ja je veoma bezbedna i sve se prati na radiološko­m snimku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia