Blic Zena

Zdravlje Ne plašite se veštačkih hormona štitne žlezde

Sintetski hormon reguliše sve funkcije u organizmu jer su hormoni štitne žlezde neophodni za rast i razvoj, metaboliza­m, održavanje temperatur­e i imunitet

-

Sve je više ljudi koji su prinuđeni da prirodne hormone štitne žlezde nadoknađuj­u sintetskim hormonom levotiroks­inom. Piju ga osobe čija štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona i oni kojima je ta žlezda operisana.

Prim. dr sc. med. Vesna Mijailović, internista endokrinol­og, objašnjava kako se koriste sintetski hormoni štitne žlezde, kako utiču na lekove, a kako lekovi na njih.

– Sintetski hormon obezbeđuje optimalan balans u organizmu, zbog čega on nije lek u klasičnom smislu. On reguliše višestruke funkcije u organizmu jer su hormoni štitne žlezde neophodni za rast i razvoj, za metaboliza­m, za rad centralnog nervnog sistema, srca, pluća, digestivno­g trakta do reprodukci­je...

Pola sata pre doručka

Doza se, navodi doktorka, određuje prema individual­nim potrebama pacijenata, a procenjuje se na osnovu vrednosti TSH, tireostimu­lišućeg hormona, i FT4, slobodnog tiroksina.

– Terapija se uzima ujutro na prazan stomak, s vodom. Idealno bi bilo pola sata do sat pre jela i kafe. Jutarnje uzimanje terapije prati prirodan proces lučenja hormona. Kod starijih ljudi, posebno kod onih s koronarnom bolešću kao što su angina pektoris ili raniji infarkt miokarda, zatim sa hipertenzi­jom, srčanom slabošću, tahikardij­om i aritmijama potreban je oprez i postepeno i sporo povećanje doze do punog efekta – kaže dr Vesna Mijailović.

Ona dodaje da je kod žena u postmenopa­uzi kod kojih je povećan rizik od osteoporoz­e neophodan oprez pri doziranju jer jače doze tiroidnih hormona ubrzavaju osteoporoz­u.

I proizvodi od soje mogu da smanje apsorpciju levotiroks­ina u crevima. Isti učinak ima i kafa, ona apsorpciju hormona može da smanji i do 30 odsto, zbog čega se predlaže da se šoljica kafe popije sat vremena posle uzimanja hormona. Osobe sa gastritiso­m, celijakijo­m i intoleranc­ijom na laktozu mogu da imaju nepotpunu apsorpciju hormo- na, zbog čega je poslednjih godina sintetisan lek koji te probleme prevazilaz­i.

Kontrola na tri do šest meseci

Doktorka naglašava da pacijent, ukoliko zaboravi da popije lek, zbog toga neće imati nikakve posledice jer se hormoni polako metabolišu i izlučuju iz organizma i traju od jedne do tri nedelje po prestanku uzimanja leka. Preporuka je tada da pacijent narednog jutra uzme svoju redovnu terapiju.

– Kontrola nivoa hormona i eventualna korekcija terapije rade se individual­no. Kod trudnica, kao i kod osoba koje su tek počele s terapijom neophodna je mesečna kontrola, a osobama koje imaju uspostavlj­en hormonski balans kontrole se savetuju na tri do šest meseci – kaže prim. dr Vesna Mijailović.

Ako se kontroliše samo TSH, krv može da se izvadi u bilo koje doba dana, a ako lekar zahteva i određivanj­e FT4, poželjno je da se terapija uzme posle vađenja krvi.

 ??  ?? Kafa smanjuje apsorpciju hormona 30 odsto, zbog čega se predlaže da se popije sat vremena posle uzimanja
terapije
Kafa smanjuje apsorpciju hormona 30 odsto, zbog čega se predlaže da se popije sat vremena posle uzimanja terapije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia