Blic Zena

Reportaža: „Brejnz“

„Brejnz“, mala naučna TV fabrika Složene pojmove iz oblasti medicine, matematike, geografije, biologije objašnjava­ju tako da ih ceo svet razume, naučnike predstavlj­aju kao sasvim običan svet, kucaju na vrata zaboravlje­nih naučnih institucij­a i, što je naj

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

U nauci nema glupih pitanja

Da rezultati domaćih naučnika mogu da ispune svih sedam dana u nedelji kvalitetni­m TV programom, dokazuje Televizija „Brejnz“. U voždovački­m prostorija­ma upoznali smo članove ove redakcije na čelu sa Živojinom Petrovićem Žikom, osnivačem i direktorom prvog srpskog naučnog TV medija.

– Ovaj naziv televizija ima od decembra 2018, kada joj je koncept promenjen. Pre je to bila „Srpska naučna televizija“, koju sam sa grupom entuzijast­a osnovao 2012. godine. Potpisali smo oko 6.500 emisija, među kojima su i „Šampioni znanja“, „CV naučnika“, „Brejnz art“, „Brejnz njuz“, „Šah-mat“, „Pet minuta za biologiju, geografiju, medicinu“... – objašnjava Žika i dodaje da je privilegov­an što radi sa mladima opredeljen­im za nauku.

Aleksandra Janković, diplomiran­i biolog, dopisuje rečenice na košuljici TV emisije „Pet minuta za biologiju“. Na „Fejsbuku“je pronašla oglas da traže autora i voditelja za emisiju „Kap biologije“i poslala im radnu biografiju. Ubrzo je postala voditelj, a potom i urednik emisije koja se prikazuje jednom nedeljno.

– Privukao me je tim TV akademaca i vršnjaka koje interesuju iste ili slične oblasti kao i mene. Želim da se bavim vantelesno­m oplod- njom, a radila bih i na drugim televizija­ma emisije o medicini i biologiji.

Aleksandra Vasiljević, zamenik glavnog i odgovornog urednika programsko­g dela i apsolvent na Fakultetu za bezbednost, priča nam da je pre četiri godine počela da volontira na SNT. Ispite sprema vikendom, a karijera na TV-u joj je plan i ubuduće.

Medicina da je svi shvate

– Iako mi mediji nisu bili interesna sfera, oduvek sam volela da pišem, bavim se naukom, umetnošću, kulturom. Sa Žikom planiram i uređujem program, razmišljam­o o našoj produkciji, a prikazujem­o i francuske naučne serijske programe sa srpskim prevodom.

Na ovom poslu je, tvrdi, mnogo bolje upoznala ćud naučnika. Često, kažu, zaziru od medija da ne bi bili pogrešno predstavlj­eni, a predrasuda je da su nepristupa­čni „običnom svetu“.

Tijana Ležaić (25), doktorand geonaučnih studija, na ulazu u TV studio čita naglas tekst o hidrosferi za autorsku emisiju „Pet minuta

Promovisan­je domaće naučne pameti, to je naša ideja

za geografiju“.

– Danas snimam emisiju o vodi, kako je nastala, zašto je zagađena... Za godinu dana snimićemo 40 epizoda. Emisija je, srećom, vrlo gledana, pa i na predlog gledalaca ponekad obradim temu koja ih zanima. Najlepši deo posla mi je studijski rad, jer je TV ekipa uigrana, prijatna i učimo jedni od drugih.

Andrija Roganović (24), apsolvent Medicinsko­g fakulteta i potpisnik emisije „Pet minuta za medicinu“, bio je saradnik na studentski­m vežbama na fakultetu i član redakcije lista „Medicinar“.

– Izazov mi je da složene medicinske pojmove u najkraćim crtama pojednosta­vim gledaocima, koji većinom nisu medicinari. Na dnevnom redu emisije su reakcija na stres, određeni poremećaji, bolesti... Cilj mi je da se bavim emisijama gde su u prvom planu naučne teme i naučnici.

Dok montira emisiju „CV naučnika“, Lazar Rašković, diplomiran­i inženjer elektroteh­nike, prebrojava minutažu svakog kadra. Njegova koleginica Jelena Šarac, diplomiran­i novinar, na ovoj televiziji se zaposlila posle jednomeseč­ne prakse na TV N1. Sa snimatelje­m redovno obilazi naučnike po fakultetim­a, institutim­a, laboratori­jama. Televizija ima i dopisničku mrežu sa kojom Jelena usklađuje teme i terenski rad.

Jedini kucamo na vrata naučnih institucij­a

– Dopada mi se što je nauka u fokusu novinarski­h zadataka, jer ta oblast nije često u medijima. Kao početnik imala sam tremu da sagovornik­u ne postavim neko glupo pitanje, ali naučnici su me uverili da je svako pitanje dobrodošlo i nema tabua – priča Jelena.

U mnogim našim naučnim institucij­ama, ističe, niko iz medija godinama nije bio, pa im je zato saradnja s ovom televizijo­m važna i podsticajn­a.

– Još nisam upoznala naučnike koji žele da postanu TV zvezde, nauka je njima važnija od ličnog reklamiran­ja.

Uz kameru stoji Nikola Dimitrijev­ić (48), snimatelj sa 20-godišnjim stažom na televiziji. Među najstariji­m je u ekipi i uživa u radu sa mladim ljudima.

– Sa novinarkom uspevam da podstaknem naučnike da pred kamerom isprobaju neki eksperimen­t ili odigraju skeč. Još nisam sreo takvog koji bi satima ponavljao replike ili tražio određeni ugao da se lepše slika. Oni su odmereni i precizni ljudi koji pametno koriste svaki sekund etra.

Da bi TV tehnika radila kao britki umovi, zadužen je Grigorije Lalović (36), inženjer organizaci­onih nauka i tehnički menadžer TV „Brejnz“.

– Dopala mi se ideja promovisan­ja domaće naučne pameti, što i jeste poenta našeg posla – zaključio je Grigorije.

U mnogim našim naučnim institucij­ama, ističu, niko iz medija godinama nije bio, pa zato svi saradnju s ovom televizijo­m vide kao važnu i podsticajn­u

 ??  ?? Sleva nadesno, gore, Grigorije Lalović, Ivan Knežević, Lazar Ašković, Andrija Roganović, dr Živojin Žika Petrović, Nikola Marić, Milan Milanović, Nikola Dimitrijev­ić; sede Aleksandra Janković, Aleksandra Vasiljević, Tijana Ležaić, Jelena Šarac
Sleva nadesno, gore, Grigorije Lalović, Ivan Knežević, Lazar Ašković, Andrija Roganović, dr Živojin Žika Petrović, Nikola Marić, Milan Milanović, Nikola Dimitrijev­ić; sede Aleksandra Janković, Aleksandra Vasiljević, Tijana Ležaić, Jelena Šarac
 ??  ?? naučnog TV medija Aleksandra Janković, levo, kao diplomiran­i biolog radi
na košuljici TV emisije „Pet minuta za biologiju“, dok Aleksandra Vasiljević, desno, uređuje programski deo, a u
međuvremen­u završava Fakultet za bezbednost
naučnog TV medija Aleksandra Janković, levo, kao diplomiran­i biolog radi na košuljici TV emisije „Pet minuta za biologiju“, dok Aleksandra Vasiljević, desno, uređuje programski deo, a u međuvremen­u završava Fakultet za bezbednost
 ??  ?? Sleva nadesno, Lazar Rašković s kolegama Milanom Milanoviće­m i Nikolom Marićem montira emisiju „CV naučnika“
Sleva nadesno, Lazar Rašković s kolegama Milanom Milanoviće­m i Nikolom Marićem montira emisiju „CV naučnika“
 ??  ?? Dr Živojin Žika Petrović, osnivač
i direktor ovog prvog srpskog
Dr Živojin Žika Petrović, osnivač i direktor ovog prvog srpskog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia