Blic Zena

Supersavet­nik

Uz malo znanja i truda

-

Sačuvajte

cveće u saksijama

Sigurno ste na poklon dobili neku lepu saksijsku biljku. Ne dozvolite da propadne uz izgovor da je to cveće samo izneto da se tog dana proda. Brižljivo je odnegovano, a na vama je da ga ne zanemarite

1. ANTURIJUMU PODARITE NEŽNOST

Ako mu koren nije izašao na dnu saksije, presađivan­je ostavite za dogodine. Držite ga na temperatur­i ne nižoj od 20 stepeni i zalivajte tek kad se zemlja sasvim osuši. Prijaće mu tuširanje slabim mlazom mlake vode.

2. AZALEJU OČUVAJTE DO ZIME

Dok god cveta, zemlja ne sme da bude sasvim suva. Zalivajte direktno koren i obavezno ispraznite višak vode iz tacne. Sredinom maja je iznesite napolje i unesite pre prvih mrazeva. Tada je prihranjuj­te da bi cele zime cvetala.

3. CIKLAMI DAJTE SVEŽ VAZDUH

Najbolje napreduje na temperatur­i od 18 stepeni. Dok raste i cveta, zaliva se dvaput nedeljno, a u toploj sobi češće. Dok ciklama miruje, dovoljno je zalivanje jednom nedeljno, odozdo uz spoljni rub mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom.

4. KALANHOJU NEGUJTE KAO KAKTUS

Ne podnosi često zalivanje, jer je ona vrsta sukulenta i čuva vlagu u lišću. Kada se zemlja osuši, zalivajte je odstajalom vodom, svakih 12 do 15 dana zimi ili sedam do 10 dana leti. Nikako ne zalivajte preko lišća ili cveta.

5. ORHIDEJU ČUVAJTE STRPLJENJE­M

Voli puno svetlosti i plaši se preterane vlage. Dok cveta, zaliva se dva puta nedeljno, a za vreme mirovanja jednom nedeljno. Prihranjuj­te je fosfornim đubrivom jer ono stimuliše cvetanje.

6. NEZABORAVA­K VOLI HLAD

Zovu ga i spomenak, a cveta sve dok ne nastupe velike vrućine. Kad sasvim precveta, sačuvajte semenke iz mahuna, pa ih zasadite dogodine, u junu najbolje. Ne voli jako sunce, te ga čuvajte u senovitom ćošetu i obilno zalivajte.

 ??  ?? Pišite nam o vašim trikovima i korisnim savetima! Naša adresa je „Blic žena“,
Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd, a naša e-adresa je redakcija@
bliczena.rs
Pišite nam o vašim trikovima i korisnim savetima! Naša adresa je „Blic žena“, Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd, a naša e-adresa je redakcija@ bliczena.rs
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia