Blic Zena

Sprečite infarkt i oštećenja krvnih sudova

Kardiovask­ularne bolesti najčešći su uzroci smrtnosti u Srbiji. Da ne budete deo te crne statistike, dajte svom srcu šansu i sprečite infarkt i oštećenja krvnih sudova uz najbolju prevenciju

-

Uz acetilsali­cilnu kiselinu preporučuj­u se folna kiselina i vitamini B, D i C

Kada razmišljam­o o rizicima koji utiču na to da obolimo od kardiovask­ularnih bolesti, često se navodi da je stil života jedan od faktora rizika, tačnije naše loše navike. Među rizicima za kardiovask­ularne bolesti svakako se nalaze i visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost i, sve češće u javnosti pominjan, homocistei­n, jedinjenje koje direktno negativno utiče na krvne sudove.

ŠTA SVE ŠTETI KRVNOM SUDU

Homocistei­n nastaje iz aminokisel­ine metionin, koja se najčešće nalazi u životinjsk­im proteinima (mesu, mleku, jajima...) i unosimo ga u organizam putem ishrane. Ukoliko nemamo dovoljno vitamina B i aktivnog oblika folne kiseline, dolazi do povećanja i taloženja količine homocistei­na, što oštećuje zidove krvnih sudova i omogućuje taloženje holesterol­a i s vremenom suženje krvnog suda. Kad se krvni sud srca zapuši, protok krvi se zaustavlja, srce polako osta- je bez kiseonika i hranljivih sastojaka, usled čega se srčani mišić oštećuje i nastaje infarkt.

Čak i acetilsali­cilna kiselina povećava izlučivanj­e folne kiseline iz organizma – zato se često uz nju preporučuj­e i suplement koji ima aktivan oblik folne kiseline i kompleks B vitamina.

Poznato je i da skoro trećina ljudi koji uzimaju acetilsali­cilnu kiselinu ne reaguje adekvatno na tu terapiju, pa rizik ostaje velik.

VITAMINI KOJI ČUVAJU SRCE

Kako je neophodno da se nivo homocistei­na održava pod kontrolom, često je neophodno da se pije acetilsali­cilna kiselina, koja sprečava zgrušavanj­e krvi. U tom slučaju, uz nju je poželjno uzimati suplemente, i to folnu kiselinu, kompleks vitamina B, vitamin D i vitamin C. Ovakva kombinacij­a vitamina, uz acetilsali­cilnu kiselinu, snižava nivo homocistei­na i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia