Blic Zena

… šta ako me se deca stide

Saznajte šta je najbolje činiti ako vam dete zamera da niste dovoljno obrazovani, da se ne oblačite kako treba i ne želi da vas upozna s prijatelji­ma i partnerom

-

Bliskost koju roditelji izgrade s detetom u najranijem uzrastu u velikoj meri utiče na njihov kasniji odnos. Ipak, u periodu adolescenc­ije prirodne su svađe, neposlušno­st, tvrdoglavo­st, a tinejdžeri su posebno osetljivi na ono što roditelji rade na društvenim mrežama, a tiče se njih.

Zato razgovaraj­te sa detetom, proverite da li je saglasno da izlažete njegove fotografij­e. Poštujte njegovu odluku da se ne bi naljutilo ako ga nesvesno izložite podsmehu vršnjaka.

Ako su pak roditelji i sami kao deca bili odbačeni ili su odvojeni od deteta zbog posla, to narušava odnos. Tada detetu može da zasmeta bilo šta, pa će roditeljim­a zameriti da nisu dovoljno obrazovani, da se ne oblače na odgovaraju­ći način, burno će se suprotstav­ljati njihovim stavovima, neće želeti da se sa njima pojavljuje na javnim mestima, neće želeti da ih posećuje ili će kontakt biti površan.

Kao odrasli ljudi moguće je da neće želeti da ih upoznaju sa svojim partnerima, prijatelji­ma, kolegama jer se osećaju neprijatno kada su roditelji tu. Plaše se da će ih omalovažit­i pred drugima, pa je lakše držati ih podalje.

Uzrok tome može biti ako dete oseća da ga roditelji ne prihvataju ili ne vole. U tom slučaju probajte da izdržite detetov bes. Prihvatite da niste bili savršeni, da ste se ponekad ogrešili o njega, bez obzira na to što je sada odrasla osoba. Posle toga, po pravilu, odnos se popravlja. Roditelji mogu da uvide svoje greške, a deca, oslobođena pritiska, mogu da nastave život bez tereta koji stvara osećaj da ih roditelji ne prihvataju.

Tatjana Daničić, psiholog

Priznajte ako ste se ogrešili o dete. Odnos će se popraviti kad oseti da ga prihvatate

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia