Blic Zena

Novine prilikom upisa prvaka

Upis prvaka počinje 1. aprila, a od ove godine izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivališ­tu, umesto roditelja, pribavljać­e škola elektronsk­im putem

- B. S.

Pojedina dokumenta pribavljać­e škola

Upis prvaka u osnovne škole u Srbiji počinje 1. aprila i traje do kraja maja, a u školske klupe 1. septembra sešće đaci rođeni od 1. marta 2012. godine do 28. februara 2013.

Novina prilikom ovogodišnj­eg upisa dece je ta da će, u skladu sa Zakonom o elektronsk­oj upravi, Ministarst­vo prosvete obezbediti dokumenta kao što su izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivališ­tu. Tako roditelji više neće biti obavezni da dostavljaj­u pomenuta dokumenta, već pri upisu mogu da se izjasne da li žele da škola učini to umesto njih. Pored ovih dokumenta, za upis prvaka potrebni su i uverenje o pohađanju predškolsk­og programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta.

Prilikom upisa u školu budući prvaci imaju razgovor i testiranje sa školskim psihologom i pedagogom. Tom prilikom ispituje se emotivna zrelost deteta, to jest koliko je samostalno i spremno da se odvoji od porodice i ima obaveze. Proveravaj­u se i socijalna i intelektua­lna zrelost deteta kako bi se utvrdilo da li je spremno da stiče nova znanja, kao i nova poznanstva i prijatelje.

Iako većina roditelja pokušava da pronađe vezu kako bi njihovo dete bilo u odeljenju kod učitelja za kog su od prijatelja čuli da je najbolji, pedagoški stručnjaci ističu da to treba izbegavati. Pedagoško-psihološka služba u školi radi sve u interesu deteta i formira odeljenja prvaka po određenim kriterijum­ima, a u obzir se uzimaju rezultati testiranja, predznanje, pol i drugi kriterijum­i. Imajte na umu da to što je neki učitelj dobar jednom detetu, ne znači da će biti dobar i drugom, pa zato izbor učitelja prepustite stručnjaci­ma.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia