Blic Zena

Jedna od nas

GLAVA JE MOJE TAJNO ORUŽJE

- Ivana Španović

Zlatna medalja u Glazgovu upisala je Ivanu u istoriju svetske atletike, ali ona ne staje – sprema se da ostvari svoj najveći san i oko vrata stavi zlato na Olimpijski­m igrama u Tokiju

Srpska atletičark­a Ivana Španović osvojila je početkom marta zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu i ostavila još jedan zlatni trag u istoriji svetske atletike. Pošlo joj je za rukom da dostigne rekord legendarne Nemice Hajke Dreksler s trećom uzastopnom titulom šampionke Evrope.

„Došla sam ovde da ostvarim prvu poziciju i nisam želela da bude ikako drugačije. Znala sam da mogu da skočim bez problema i sedam metara, ali sam napravila mnogo grešaka. Čekala sam i čekala, a na kraju mi to nije trebalo. Uradila sam dovoljno da osvojim zlato. Slede Doha, pa Tokio... I tamo se nadamo medaljama“, napisala je Ivana na svom „Instagram“profilu nakon takmičenja u Škotskoj.

Sve njene medalje, velike i male, teško je prebrojati. Prvu je ova lepa Zrenjanink­a osvojila pre 12 godina na Svetskom prvenstvu za mlade u Slovačkoj, a potom su usledila velika takmičenja gde se okitila sa pet zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane medalje.

Medalja iz Glazgova posebno joj je draga, jer osim što je usledila nakon povrede, s njom je opet ispisala istoriju i pomerila granice.

Diže 150 kilograma na jednoj nozi

– Ova pobeda ima posebnu težinu, jer sam na još jedan način ušla u istoriju... Ovo je 11. medalja sa velikih takmičenja, ponosna sam na svoj tim, što su tu, što radimo na najbolji mogući način, što je mnogo ljubavi, pažnje i energije utkano u svaku medalju... To je naš uspeh – kaže najbolja srpska atletičark­a, čijoj se fizičkoj i psihičkoj snazi dive i njeni protivnici na atletskoj stazi.

Poznato je da Ivana može da napravi polučučanj na jednoj nozi sa tegovima od 150 kilograma, ali njena najveća snaga je želja za pobedom.

– Fizička spremnost nikada ne može da dođe do izražaja ako nije kompatibil­na s onim što nosimo u glavi. Moje

tajno oružje jeste moja glava zato što sam uspevala u momentima kada nisam bila fizički spremna da izvučem rezultate i dođem do ličnih rekorda i medalja – priznaje Ivana.

Suština je, kaže, da stalno radite na sebi i da se ne plašite ničega. Pre nego što je njeno srce zauvek osvojila atletika, Ivana je trenirala karate, odbojku, rukomet.

– Odrasla sam u sportskoj porodici. Sada, kada pogledam na sve što mi se dogodilo, vidim da sam veoma mlada počela da osvajam medalje. U Srbiji nisam imala ozbiljniju konkurenci­ju i zato sam motivaciju tražila u međunarodn­im takmičenji­ma – ispričala je Španovićev­a.

Venčanje planira već pet godina

Za njene velike sportske podvige zaslužni su talenat, posvećenos­t, ogroman rad, ali i ljubav. Ivana je već nekoliko godina u vezi sa fitnes trenerom Vladimirom Kumrićem.

– Udaju planiram od momenta kada sam pristala na veridbu, tačnije od 2014. I venčanje je definitvno moj plan – rekla je Ivana pre dve godine za portal „Žena“.

Od oktobra ove godine pa do avgusta naredne Ivanu očekuje naporan period s nekoliko važnih takmičenja – Svetsko prvenstvo u Dohi, Svetsko dvoransko prvenstvo u Kini, kao i Olimpijske igre u Tokiju 2020.

– Ciljevi na koje sam sada fokusirana su svetska titula na otvorenom i zlato na Olimpijski­m igrama. To bi trebalo da bude kruna moje karijere. A takmičiće se, kaže, dok sve ciljeve ne ostvari. – Sve dok sam zdrava i dok imam motivaciju da s osmehom odlazim na treninge i da uživam u ovom što radim, neću da razmišljam o završetku karijere – odlučna je Ivana.

Kad osvoji novu medalju, prve emocije razmeni sa svojim timom, čija joj podrška mnogo znači, a onda pozove roditelje.

Samo me zlato zanima

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Suština je, kaže Ivana, da stalno radite na sebi
Suština je, kaže Ivana, da stalno radite na sebi
 ??  ?? Mnogo ljubavi, pažnje i energije utkano je u svaku medalju, kaže Ivana
Mnogo ljubavi, pažnje i energije utkano je u svaku medalju, kaže Ivana
 ??  ??
 ??  ?? Ivana u naručju
mame Vesne
Ivana u naručju mame Vesne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia