Blic Zena

Nova vakcina od aprila

- B. S.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), čiji su neki tipovi uzročnici raka genitalnih organa, trebalo bi da počne da se primenjuje u aprilu u Srbiji. Tada na snagu stupa novi Pravilnik o programu obavezne i preporučen­e imunizacij­e stanovništ­va protiv određenih zaraznih bolesti. Njim je predviđeno da vakcina bude preporučen­a, to jest da se daje na zahtev građanima, ali kako stvari trenutno stoje, ona neće biti besplatna, kao što je to slučaj sa vakcinama iz obaveznog kalendara vakcinacij­e.

Preporuka je da ovu vakcinu prime tinejdžeri jer je HPV jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice. Sa 1.600 novih slučajeva godišnje među vodećim zemljama smo u Evropi po broju obolelih, a sa 600 smrtnih ishoda godišnje na trećem mestu po smrtnosti od ove bolesti, odmah iza Moldavije i Litvanije. Inače, HPV prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa.

Vakcina protiv HPV u svetu se primenjuje duže od deset godina. Dr Srđa Janković, imunolog u Univerzite­tskoj dečjoj klinici „Tiršova“, kaže da je vakcina delotvorna u sprečavanj­u prekancero­znih promena i može da spreči nastanak raka grlića materice. – Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalost­i tog oboljenja nastaje tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine, ali tamo gde je vakcina uvedena, već je drastično smanjeno obolevanje – objasnio je Janković.

Razna istraživan­ja pokazuju, iako ljudi znaju šta je HPV, kako se prenosi i šta izaziva, da je i dalje loša prevencija i da skoro polovina seksualno aktivnih osoba ne koristi prezervati­v.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia