Blic Zena

Muzika je kao ribolov, baciš udicu i čekaš

Petar Grašo pevač, tekstopisa­c, kompozitor, kantautor

-

„Voli me, voli takvog kakav jesam, svaki je drugi za te čovek pogrešan...“, svakog dana uživamo u njegovom glasu u špici serije „Pogrešan čovek“na TV „Prva“, baš kao i u mnogim drugim hitovima. Poznati pop pevač otkrio je šta ga inspiriše i šta radi kada inspiracij­e zafali...

Kada je sa 16 godina napisao pesmu „Boginja“, s kojom je bard pop muzike Oliver Dragojević nastupio na festivalu „Dora“, odmah je bilo jasno o kakvom mladom muzičkom talentu je reč. Petar Grašo je tad otvorio profesiona­lno poglavlje svog života u kom sad piše – pop pevač, tekstopisa­c, kompozitor i kantautor. U dve decenije karijere nizali su se mnogi hitovi poput „Utorak“, „Sad te se samo retko sjetim“, „Jedina“, „Moje zlato“...

Koliko ste popularni na ovim prostorima, potvrđeno je nedavno na fеstivаlu MAK kada je vaša numera „Ako te pitaju“proglašena najboljom pop pesmom muškog izvođača.

– Mnogo me je obradovalo regionalno priznanje MAK, kao i susret sa kolegama. Jeste 2018. bila izuzetno uspešna, a najviše ću je pamtiti upravo po ovoj pesmi, koja je poharala top-liste, kao i po koncertima u Osijeku, Ljublјani, Beogradu... Planiram da nastavim s radom na pesmama i velikim koncertima, jer su mi termini do kraja godine već popunjeni.

Slušamo vas u špici ТV sеriје „Pogrešan čovek“, koja se emituje na TV „Prva“. Da li vam je to bio muzički izazov?

– Autor pesme Tonči Hulјić godinama radi muziku za serije i bilo mi je zadovolјst­vo što će pesma s mog albuma biti naslovna pesma serije „Pogrešan čovek“. Objavljeni su i pesma i spot jer smo imali ogroman broj upita kad će lјudi moći da čuju celu pesmu.

Kako je Оlivеr Drаgојеvić prеpоznаo vаš muzički tаlеnаt?

– Moji roditelji su se jedno vreme družili sa porodicom Olivera Dragojević­a. Moj otac mu je pustio kasetu uz reči: „Molim te poslušaj šta ovaj moj mali brlјa po studiju, nemam pojma da li je to dobro ili ne.“Posle nekoliko dana Oliver me je pozvao i rekao mi da želi da ih otpeva. Bio sam presrećan jer sam još bio dete. To me je motivisalo da nastavim s muzikom.

Kako podstičete sebe na nove muzičke pobede?

– Sedem za klavir i jednostavn­o sviram i sviram. To je kao ribolov, baciš udicu i prepustiš se moru koje će ti uvek nešto doneti. Ponekad brzo, ponekad ne. Lepota i jeste u tome što ne znaš kad šta dolazi.

Pauzirali ste pevačku karijeru da biste se usavršili u gastronomi­ji?

– Posvećen sam svom splitskom restoranu 25 godina. Zalјubio sam se u kreativnos­t i proces kuvanja, u sve što nudi taj svet. Imao sam sreću da kroz brojna putovanja i koncerte po svetu upoznam mnoge šefove i vinare od kojih su mi mnogi i dobri prijatelјi.

Kako vidite 43 godine svog života?

– Ponekad sam bio bezrazložn­o zabrinut zbog stvari koje su mi u završnici donele samo dobro. I srećan sam čovek, jer su u mom životu divni lјudi od kojih sam naučio mnogo i postao bolјi čovek.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia