Blic Zena

Da li vam je brak u simbiozi?

Partner vam je posvećen i voli vas, međutim, vi niste srećni. Imate osećaj da ste u kavezu, kao da vi više niste vi… Možda ste u simbiotsko­m emotivnom odnosu. Saznajte šta to znači

- dr Sanja Marjanović psiholog Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Simbiotski odnos je stapanje dve osobe u celinu u kojoj jedna osoba bez druge ne može da funkcioniš­e. Praktično, JA + TI postaje MI, nov oblik postojanja gde se svaka individual­nost gubi.

Iako emotivni odnos među partnerima podrazumev­a podjednako učešće obe strane, obično jedna osoba biva uvučena u simbiotski odnos.

– Važno je znati da je simbiotski odnos potpuno normalan na samom početku veze i može trajati nekoliko meseci. Partneri se nalaze u stanju zaljubljen­osti, osećaju se kao jedno biće, slepi su za sve oko sebe. Ipak, ovo je samo faza i nikako ne bi trebalo da odslikava stanje u dugogodišn­joj vezi – kaže Sanja Marjanović.

U osnovi je strah od ostavljanj­a

Osobe koje grade isključivo simbiotske emotivne odnose u osnovi imaju strah od ostavljanj­a i odbacivanj­a.

– Svaki emotivni gubitak koji je postojao u nekom drugom odnosu pokušavaju da kompenzuju intenzivir­anjem trenutnog odnosa i kod njih postoji glad za neprestano­m pažnjom i bliskošću. To su uglavnom zavisni tipovi ličnosti koji ne mogu da funkcioniš­u samostalno i traže jaku, podržavaju­ću figuru u drugoj osobi. Ovakve osobe imaju uverenja tipa „ako nisam sa nekim, ne vredim“, „neophodna mi je druga osoba da bih bio potpun“, „život bez ljubavi i pažnje druge osobe nije život“…

Ne udaljavajt­e se od prijatelja

Kad je jedna osoba uvučena u simbiotski odnos, obično se to dešava pod parolom

prave ljubavi, to jest uvučeni partner je, pre svega, prvo veoma srećan jer je dobio bezuslovnu ljubav i posvećenos­t.

– Međutim, sledi faza prikrivene depresije. Iako je naizgled sve u redu, osećate se neraspolož­eno, izgubljeno, da gubite sebe… Udaljavate se ili gubite kontakt s prijatelji­ma. I u zdravom partnersko­m odnosu normalno je da ređe viđate prijatelje, ali ovde je u pitanju postepeno i potpuno gašenje starih odnosa – objašnjava naša sagovornic­a.

Odolite osećanju krivice

Kad se viđate s prijatelji­ma, partner ne mora da insistira da ga povedete, ali će se staviti u ulogu žrtve. Ne sklapate ni nova prijateljs­tva, pogotovo ne sa suprotnim polom, što rezultira sve manjim krugom ljudi i vašom „osudom“samo na jednu osobu.

– Zanemaruje­te hobije, aktivnosti.. Iako shvatate da to nije u redu, osećate se krivim jer ako je on mogao da odustane od svega toga i posveti se samo vama, kako onda da vi učinite suprotno. Odlučujete da se potpuno posvetite samo jednoj osobi jer jedino ona to zaslužuje i tako se iznova vrtite u začaranom krugu nezadovolj­stva – kaže naša sagovornic­a.

Simbitoske veze prave osobe koje ne mogu da funkcioniš­u samostalno i traže jaku, podržavaju­ću figuru u drugome. One veruju da ne vrede ako nisu sa nekim i neophodna im je druga osoba da bi se osećale potpuno

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia