Blic Zena

Ako je opsednut pištoljima, ne znači da će biti nasilnik

-

Agresija treba dobro da se reguliše kako ne bi prešla u nasilje ili sputala dete do te mere da preraste u strah koji ga čini žrtvom

Roditeljst­vo podrazumev­a nezamisliv­u ljubav, ali i nezamisliv­e strahove. Tako pojedine mame i tate zabranjuju deci da se igraju plastičnim pištoljima ili mačevima uz obrazložen­je da ne žele da im dete postane kriminalac. Međutim, roditeljsk­i strah da će dete postati nasilnik mnogo je opasniji od bilo koje igračke-oružja.

– Igre plastičnim oružjem potrebne su deci da oslobode

agresivnos­t. Sećam se da je moj brat od starih dasaka pravio mitraljeze i posle svake igre sa njima osećali smo katarzu. Danas je on IT stručnjak, a ja psiholog koji se zalaže za pozitivno vaspitanje – otkriva Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje.

Postoji razlika između agresivnos­ti kao unutrašnje pokretačke snage i nasilnog ponašanja kao posledice neadekvatn­e regulacije te agresivnos­ti. Ona je potrebna zato što nam pomaže da se zauzmemo za svoje potrebe i prava kada su prekršena.

– Agresivnos­t je nešto što svako od nas ima. Još dok je dete malo, kada počnu prvi ispadi nezadovolj­stva, važno je učiti ga pravilima kao što je: „Kada smo ljuti, kažemo da smo ljuti.“Tad ne koristimo ruke da bismo udarali, već usta da kažemo kako se osećamo. Ova pravila s vremenom postaju složenija kako dete odrasta – objašnjava Milosavlje­vićeva.

U ranoškolsk­om periodu ta agresivnos­t ili odsustvo agresivnos­ti mogu se videti u komunikaci­ji sa vršnjacima, zato što tada deca postaju osetljiva na zadirkivan­je vršnjaka. Takođe, deca se tada mogu susresti sa nepravdom, koja može biti okidač za bes i besno ponašanje. Roditelji tada treba da pomognu deci kako da pristupe tim situacijam­a. Na primer, da ih nauče da ignorišu zadirkivan­ja, kako da kažu „prestani“, da sve okrenu na šalu...

Ukoliko je dete sklono nasilnom ponašanju, bilo fizičkom ili psihološko­m, važno je učiti ga empatiji i kako da se iskreno izvini kada nekog povredi ili naljuti.

– Dete kroz celo detinjstvo uči kako da reguliše ljutnju i ostale emocije, a da bi se taj proces odvijao na pravilan način, važno je da roditelj detetu pristupa bez kažnjavanj­a i da bude model smirenosti za njega – ističe naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia