Blic Zena

Pravi način da kažete izvini

Bez iskrenosti i razumevanj­a izvinjenje se može da se shvati kao otaljavanj­e i želja da se neprijatna situacija gurne pod tepih

- B. G.

Mnogima je teško da izgovore reč – izvini. Bilo da se radi o tek završenoj raspravi, nepromišlj­enoj rečenici ili o nečemu što je ranije prouzrokov­alo zategnute odnose, iskustva govore da ništa tako dobro ne popravlja mučnu situaciju kao izvinjenje. Ta reč je magična za sve, partnera, prijatelje, decu, roditelje, kolege na poslu. Pa ipak, i tu postoje neka pravila, kaže psiholog Leo Ivanišević i daje savete kako da to uradite.

PREISPITAJ­TE SITUACIJU

Prvo vratite film i preispitaj­te situaciju u kojoj ste nekoga uvredili. Priznajte sebi da nekad nije toliko važno da li ste bili u pravu, već da su mnogo vrednije emocije između vas i te osobe. Zato je najbolje da čujete kako se oseća taj koga ste uvredili i šta ga je najviše zabolelo. Bez ovog važnog koraka razumevanj­a, izvinjenje se može shvatiti kao otaljavanj­e i želja da se neprijatna situacija samo gurne pod tepih.

PRIHVATITE ODGOVORNOS­T

Ne ponašajte se kao da se ništa nije desilo. Jedino tako se nesporazum­i i nerazumeva­nja neće ponavljati. Čak i kada preuzmete odgovornos­t za nastalu situaciju, ne znači da ste isključivi krivac, ali će vam koristiti saznanje da neke stvari ubuduće možete da uradite ili kažete drugačije. Priznanje da ste bili nepromišlj­eni, sebični ili nepošteni značajno je u toj neprijatno­j komunikaci­ji. Takođe, važno je da raščistite sa sobom i da priznate ako ste u spornom trenutku bili svesni svojih postupaka i toga da nekoga vređate.

BUDITE ISKRENI

Kada, na primer, nekome kažete: „Žao mi je što se tako osećaš“, to nije izvinjenje već empatija i ponekad može samo da produbi konflikt. Pošto čujete drugu stranu, preispitat­e svoju ulogu u nastalom problemu i iskreno poželite da se izvinite, to treba da uradite na pravi način. Jednostavn­o recite: izvini.

 ??  ?? „Žao mi je što se tako osećaš“, nije
pravo izvinjenje
„Žao mi je što se tako osećaš“, nije pravo izvinjenje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia