Blic Zena

Ne terajte ih u vodu ako plaču

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Strah od vode ne bira godine, a ni to da li ste plivač ili ne. Kod dece se javlja najčešće između prve i druge godine i to zbog lošeg prvog iskustva s vodom i njenim okruženjem. S druge strane, strah može da se javi i dok je dete prisustvov­alo utapanju ili je iz daljine samo to posmatralo, ili je jednostavn­o roditelj imao negativan doživljaj s vodom i sad je taj strah preneo na dete. Ako trenutno detetu voda ne prija, poštujte to, pratite i budite strpljivi.

– Verovali ili ne, osvajači olimpijski­h medalja imali su strah od vode pa su ga prevazišli. Jeste da to nije lak put, ali je za početak potrebna samo jaka volja, i roditelja i deteta. Kroz dvodecenij­sku praksu mogu reći da je nekada decu potrebno samo pustiti da budu oko vode, da posmatraju šta drugi rade i igraju se, naravno, uz nadzor. Strah će s vremenom nestati – kaže Vladimir Anušić, profesor fizičkog vaspitanja i trener plivanja.

Važno je da napravite opušten ambijent, da deci bude komforno u vodi i van nje. Uplašeno dete počnite da upoznajete s vodom u plićaku, gde ono ima samokontro­lu i dodiruje dno. Zatim uključite njegove omiljene igračke kao predmet zabave i budite uz njega kao osoba od poverenja.

– Neko strah od vode prevaziđe za dve nedelje intenzivno­g kontakta s vodom, a neko tek za tri meseca, godinu ili dve. Najvažnije je da vi kao roditelj budete opušteni, strpljivi i puni ljubavi prema detetu koje se boji vode. Ne žurite i ne požurujte ga jer je svako dete treba da zavoli vodu i nauči da pliva sopstvenim tempom – objašnjava Anušić, koji je i autor bloga „Swimming Dad“.

Zato bez obzira na to da li je reč o bebi od šest meseci ili starijem detetu, nemojte ih gurati u vodu ukoliko krenu da plaču. Ako dete ne želi da se kupa ovog leta, to znači da nije spremno i poštujte to. Najlakše je da ih ubacimo u more dok vrište i bacaju se, ali tako im samo usađujemo još veći strah od vode.

 ??  ?? Dešava se i da deca koja su uživala svako leto na moru ove godine neće ni da zakorače u vodu. To nije ništa strašno jer su to sve dečje faze, koje se menjaju iz godine u godinu. Ipak, to ne znači da treba da odustanete već, naprotiv, ličnim primerom pokažite deci kako
može da se uživa u vodi
Dešava se i da deca koja su uživala svako leto na moru ove godine neće ni da zakorače u vodu. To nije ništa strašno jer su to sve dečje faze, koje se menjaju iz godine u godinu. Ipak, to ne znači da treba da odustanete već, naprotiv, ličnim primerom pokažite deci kako može da se uživa u vodi
 ??  ?? Bezbednost dece
u vodi neka vam
je uvek na prvom mestu
Bezbednost dece u vodi neka vam je uvek na prvom mestu
 ??  ?? Vladimir Anušić prof. fizičkog vaspitanja i trener plivanja
Vladimir Anušić prof. fizičkog vaspitanja i trener plivanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia