Blic Zena

Prečišćava­njem krvi čuva se srce

Najsavreme­nija terapija infarkta na Institutu „Dedinje“Ovom novom metodom se oštećenje srčanog mišića nakon infarkta smanjuje za čak 40 odsto, a o tome govore prof. dr Milovan Bojić i prof. dr Bela Balint

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Institut za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“drugi je u svetu, odmah posle Nemačke, uveo revolucion­arnu metodu u terapiju akutnog srčanog udara. Radi se o primeni aparata kojim se sprovodi afereza C-reaktivnog proteina (CRP) ili prečišćava­nje krvi, postupak koji ublažava posledice srčanog udara.

Kod pacijenata kod kojih se ovaj postupak primeni u prvih osam do 12 sati nakon infarkta oštećenje srčanog mišića manje je za čak 40 odsto.

Primena nove metode već počela

– Na Institutu „Dedinje“uspešno je urađena afereza C-reaktivnog proteina kod pacijenta s akutnim srčanim udarom, koji se posle ove intervenci­je oseća odlično – istakao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“.

On je objasnio koje su prednosti nove metode.

– S obzirom na to da se CRP marker zapaljenja tkiva pokazao kao faktor koji ozbiljno pojačava tkivno oštećenje, dokazano je da je afereza, to jest selektivno uklanjanje štetnih materija koje kruže krvnim sudovima, pa i uklanjanje CRP-a, veoma delotvorno za očuvanje srčanog mišića – kaže doktor Bojić.

Veća stopa preživljav­anja, manje komplikaci­ja

Prema njegovim rečima, upravo CRP u velikoj meri utiče na obim ožiljnih promena na srčanom mišiću stradalom od akutnog srčanog infarkta, a afereza pomaže da se smanji infarktom oštećena zona srčanog mišića, a time ojača snaga srčane pumpe.

– Ukoliko se afereza CRP-a primeni u prvih osam do 12 sati nakon akutnog srčanog udara, značajno pada koncentrac­ija CRP-a u krvi, što smanjuje oštećenja srčanog mišića za 40 odsto, a time se i čuva srčana pumpa. Ovaj metod obezbeđuje veće preživljav­anje i manje komplikaci­ja koje su posledica srčanog udara – kaže akademik prof. dr Bela Balint, koji je vodio proceduru afereze CRP-a.

On je najavio nastavak ove tehnike na Institutu i to tako što će se pacijentim­a nakon afereze implementi­rati matične ćelije srca, a s namerom da se nakon srčanog udara sačuva miokard.

– Što je površina ožiljnog tkiva manja, a sačuvali smo ga upravo aferezom CRP-a, to je uspeh za implementa­ciju matičnih ćelija i za regeneraci­ju srčanog mišića veći.

U naredna dva meseca ova metoda biće uvedena u 40 evropskih zdravstven­ih centara

 ??  ?? Stručnjaci
Instituta „Dedinje“, na čelu s akademikom prof. dr Belom Balintom, drugi su na svetu koji
su primenili aferezu CRP-a
Stručnjaci Instituta „Dedinje“, na čelu s akademikom prof. dr Belom Balintom, drugi su na svetu koji su primenili aferezu CRP-a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia