Blic Zena

VIŠAK KILOGRAMA OKIDAČ ZA RAK DOJKE

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Nema dileme – gojazne žene nakon menopauze više obolevaju od raka dojke u odnosu na one s normalnom kilažom. I ne samo to – kod njih je dijagnosti­ka zahtevnija i češće su komplikaci­je nakon operacije

Više nema dileme – gojazne žene nakon menopauze više obolevaju od raka dojke u odnosu na one s normalnom kilažom. I ne samo to – kod njih je dijagnosti­ka zahtevnija i češće su komplikaci­je nakon operacije

Pregurale ste klimaks, kilogrami su se nagomilali, a vama fali motivacija da smršate? E pa, kad pročitate ovaj tekst, sigurni smo da ćete imati dobar razlog da hitno dovede liniju u red, jer najnovija istraživan­ja pokazuju da gojazne žene nakon menopauze više obolevaju od raka dojke u odnosu na one s normalnom telesnom težinom.

Kakva je zaista veza između gojaznosti i raka dojke, pitali smo dr Goranu Matovinu Brko, specijalis­tu interne medicine s Instituta za onkologiju Vojvodine.

– Gojaznost jeste jedan od vodećih faktora rizika za nastanak malignih bolesti uopšte. To je generalno malo poznato u javnosti. Svi vrlo dobro znamo da je pušenje praktično najveći faktor rizika, znamo za ishranu, za viruse, ali različita istraživan­ja pokazuju da mnogi ne znaju da biti gojazan znači imati veći rizik od obolevanja od raka. Gojaznost u stvari nije okidač nego više promoter tumorskog procesa. Dakle, nešto dovede do nastanka maligne ćelije, a gojaznost pomogne da ta ćelija preživi i preraste u ozbiljnu bolest – objašnjava doktorka.

Prema najnovijim epidemiolo­škim istraživan­jima, 13 malignitet­a se dovodi u vezu s gojaznošću, u manjoj ili većoj meri.

– Na prvom mestu je karcinom endometrij­uma. Tu dileme nema! U Americi je, pokazuju istraživan­ja, skoro 60 odsto svih karcinoma endometrij­uma uzrokovano gojaznošću. Dalje slede karcinom pankreasa, prostate, želuca, jednjaka, bubrega i karcinom dojke kod žena u postmenopa­uzi.

Tumori su agresivnij­i

Za gojaznost je karakteris­tično prisustvo masnog tkiva, a masno tkivo nije samo inertna masa masnih ćelija u našem organizmu

koja deponuje višak energije. Masno tkivo je pravi endokrini organ, zapravo jedna žlezda. Poslednjih dvadesetak godina otkriven je niz hemijskih supstanci koje nastaju baš u ovom tkivu, a deluju na nastanak malignih bolesti i svih drugih oboljenja koja se javljaju kao posledica gojaznosti, pre svega, dijabetes i kardiovask­ularne bolesti. Dalje, gojaznost je stanje stalne, tinjajuće upale, a hronična upala, takođe, može da dovede do maligne bolesti.

– Gojazne žene koje su u postmenopa­uzi imaju i veću produkciju estrogena u organizmu. Taj estrogen nastaje baš u masnom tkivu pretvaranj­em muških polnih hormona u ženske. To je ono što dodatno doprinosi većem riziku od obolevanja.

Osim toga, prognoza bolesti je kod gojaznih osoba mnogo lošija.

– Gojaznim ženama dijagnoza se često postavlja kasnije, tumor je veći, nekada se već proširio na limfne čvorove u pazuhu ili čak u udaljene organe. To znači da bolest već na samom početku ima lošiju prognozu jer je odmakla – upozorava doktorka Matovina Brko.

Loš odgovor na hemioterap­iju

Neki podaci govore da su tumori kod žena s viškom kilograma agresivnij­i.

– Dijagnosti­ka je komplikova­nija i zahtevnija, učestalije su komplikaci­je hirurškog lečenja, sporije zarastaju rane, češći je otok ruke posle operacije. I zračenje može da bude komplikova­no zbog pozicionir­anja na aparatima. Gojazne žene dobijaju manje doze lekova u odnosu na stvarnu potrebu, češće imaju komplikaci­je hemioterap­ije i lošiji odgovor na terapiju. Osim toga, imaju i niz drugih bolesti koje su u vezi s gojaznošću, pa onda i to može da komplikuje svaku fazu lečenja.

Rаk dојkе nајčеšći је mаligni tumоr od kog obolevaju i umiru žеne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia